Schiphol vindt meer nepwapens

Op Schiphol neemt de marechaussee steeds meer nepwapens in beslag. In de afgelopen twee jaar is het aantal toegenomen met 350 procent. In 2006 vond de marechaussee 250 wapens, vorig jaar bijna 1.100 imitatiewapens. Dat heeft een woordvoerder van de marechaussee gisteren bekendgemaakt.

Volgens hem is een nepwapen steeds meer een geliefd souvenir. Toeristen kopen ze vooral in zuidelijke vakantielanden als Turkije en Spanje. De wapens zijn volgens hem tegenwoordig niet alleen maar te koop op marktjes, maar ook in souvenirwinkels. Volgens hem zijn de nepwapens bijna niet meer van echt te onderscheiden. De in beslag genomen ‘wapens’ variëren van pistolen tot volautomatische machinegeweren. Nepwapens zijn in Nederland verboden, omdat ze gebruikt kunnen worden om meer te dreigen. Ze vallen onder de Wet wapens en munitie. Op de illegale invoer staat een boete van minmaal 130 euro.

Afgelopen juli begon het Landelijk Platform Vuurwapens met een bewustwordingscampagne.

In Nederland heeft een aantal incidenten plaatsgevonden met nepwapens. Er zijn overvallen en bedreigingen mee gepleegd. Een paar keer is een arrestatieteam uitgerukt, naar later bleek voor een overval met nagemaakte wapens. (ANP)