Radio en Televisie Voorkeur

The last detective. Nieuwe serie met o.m. Peter Davidson, Ned. 2, 22.40-23.55u.

actualiteiten.

Nova. Alternatieven voor het EPD, het elektronisch patiëntendossier, en een reportage over de olieboringen in Schoonebeek, gemeente Emmen. Ned. 22.15-22.45u.

Praatprogramma

Rondom 10. Massa-ontslagen, faillissementen, bevroren pensioenen, verdampte spaarcenten en een stokkende huizenmarkt. De cijfers van het Centraal Planbureau bevestigden hard wat Nederland al maandenlang vreesde: de financiële crisis raakt ons allemaal. Veel Nederlanders zien de financiële elite, verleid door hoge bonussen, als de grote boosdoener. Of hebben we allemaal veel te lang en tegen beter weten in boven onze stand geleefd? Denkend dat de economische groei van de afgelopen jaren vanzelfsprekend en blijvend was. Een debat met ontslagen werknemers, failliete ondernemers en vertegenwoordigers van de financiële wereld. Ned.2, 21.05-22.00u.

Heerlijk eerlijk Heertje: Het interviewprogramma. Raoul Heertje ontvangt in Hotel Arena in Amsterdam voor een live publiek verschillende gasten om met hen een zo onversneden mogelijk gesprek te voeren. Deze week zijn de gasten de schrijver Arnon Grunberg, publicist Christiaan Weijts, uitgever Joost Nijsen en presentatrice en publiciste Susan Smit. Ned. 3, 0.55-1.25u.

documentaire

The genius of photography: 1800-1914: Fixing the shadows. Eerste deel van een zesdelige documentaireserie over de ontstaansgeschiedenis van de fotografie, de verdere ontwikkeling en de toepassingen ervan. BBC 2, 20.00-21.00u.

Iran and the West. Laatste deel van een driedelige serie over de Iraanse revolutie, dertig jaar geleden. Afl.: Nuclear confrontation Het verhaal achter de nucleaire confrontatie tussen het Westen en Iran, maar ook Amerikaanse ambtenaren die vertellen over de Iraanse hulp na 9/11 bij het bestrijden van de Talibaan in Afghanistan, om daarna van president Bush te horen dat Iran deel uitmaakt van zijn ‘axis of evil’. Met bijdragen van diverse betrokken politici. BBC 2, 22.00-23.00u.

informatief

Het derde testament. Over geloof en zingeving. Honderd jaar geleden kwam het eerste boek van kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst op de markt. Inmiddels zijn er meer dan 10 miljoen verkocht. Hele generaties groeiden op met Rozemarijntje en In de Soete Suikerbol. Gesprek met kleindochter Rose Marijn van de Hulst die zijn nalatenschap beheert en met boekenverzamelaar Andries Hibma. Joost Wentink gaat op een onbewoond eiland terug naar een oersituatie waarin hij het moet hebben van zijn overlevingsinstinct. Arie Huisman wil het paard terug in de maatschappij. Weg met de dieselslurpende landbouwmachines en ronkende tractoren in het bos en op het land. Ned.2, 18.55-19.20u.

Vranckx: Gaza in puin. BBC-journalist Jeremy Bowen bezocht het verwoeste Gaza na de oorlog en registreerde een aantal persoonlijke verhalen. Zo sprak hij met dokter Izzeldin Abuelaish, een Palestijnse arts die al jaren in Israël werkt en die bij een bombardement drie dochters en een nichtje verloor. De Israëlische regering betreurt de dood van de meisjes, maar schuift de schuld door naar Hamas, die wapens zou hebben verborgen in de buurt van het huis van de dokter. Canvas, 20.10-20.40u.

Timewatch: Queen Elizabeth’s lost guns. Reportage over een team geologen die voor de kust van het Kanaaleiland Alderney een eeuwenoud scheepswrak willen bergen met kanonnen aan boord. Zij willen de kanonnen gebruiken om nieuwe te gieten. BBC 2, 21.00-22.00u.

Muziek

ECHO 2009. Rechtstreeks verslag van de uitreiking van de Duitse muziekprijzen in verschillende categorieën, later gevolgd door een verslag van de after-party. Presentatie Barbara Schöneberger en Oliver Pocher. ARD, 20.15-22.45u., afterparty 23.10-23.40u.

BNN presents James Morrison. De Engelse zanger brengt vanuit de Londense Air Studio’s met zijn band nummers ten gehore van zijn laatste album Songs for you, truths for me. Ned. 3, 0.20-0.55u.

sport

Studio Sport. Met o.a. aandacht voor judo: de Grand Prix in Hamburg, gevolgd door samenvattingen van de gespeelde eredivisiewedstrijden sc Heerenveen - Willem II, ADO Den Haag - NAC Breda, Heracles Almelo - AZ en FC Groningen - PSV. Ned. 3, 22.00-23.25u.

Match of the day. Samenvattingen uit de Engelse divisie: o.m. Aston Villa - Chelsea, Manchester United - Blackburn Rovers, Arsenal - Sunderland en Bolton Wanderers - West Ham United. BBC 1, 23.20-0.30u.