Radio en Televisie Voorkeur

Oscars Newsnight special: Gesprekken met Oscargenomineerden. BBC 2, 0.30-01.00u. An Oscar statuette is displayed at the "Meet the Oscars, Chicago" event February 13, 2009. The event, which is free and open to the public, features Oscar statuettes to be presented at next year's Academy Awards, Clark Gable's only Oscar, a display on the various stages of making an Oscar and an Oscar statuette for the public to hold, will run through Oscar Sunday, February 22. REUTERS/John Gress (UNITED STATES) REUTERS

actualiteiten

Buitenhof. Peter van Ingen in gesprek met Jeroen van der Veer, sinds 2004 president-directeur van Shell. Deze week onderhandelde hij met de Russische president Medvedev over de exploratie van nieuwe gasvelden in Siberië. Het gesprek zal o.m. gaan over de vraag hoe hij zijn bedrijf, waar miljarden in omgaan, door de huidige economische crisis loodst. Ned.1, 12.10-13.10u.

Kunst en cultuur

Boeken. Wim Brands praat met journalist Anil Ramdas over zijn boek Paramaribo. De vrolijkste stad in de jungle, waarin Ramdas terugkeert naar de stad van zijn jeugd om te zien hoe die er in deze eeuw voorstaat. Ned.1, 11.30-12.00u.

Kunststof TV. Joost Karhof ontvangt cabaretière Sara Kroos, n.a.v. haar nieuwe programma Bries en bezoekt met het echtpaar Maria Goos (scenarioschrijfster) en Peter Blok (acteur) de tentoonstelling Liefde! Kunst! Passie! in het Haags Gemeentemuseum, een tentoonstelling over de persoonlijke en artistieke relatie van kunstenaarsechtparen. Verder een optreden van de zangersgroep Frommermann n.a.v. hun voorstelling De stilte aan stukken, die een ode is aan de legendarische, in nazi-Duitsland verboden close harmony groep Comedian Harmonists. Ned.2, 17.40-18.20u.

informatief

In Europa. Afl. 31: 1984, Engeland. ‘Rooie Danny’, de militante stakingsleider Dave Douglass uit het Engelse mijnwerkersdorpje Hatfield, leidde in 1984 de strijd van het mijnwerkersgilde tegen premier Margaret Thatcher, die voor eens en voor altijd de macht van de vakbonden wilde breken. Het werd een bloedige staking die op zeker moment het karakter kreeg van een binnenlandse oorlog, met ware veldslagen. Een ordinaire strijd om de macht, die door Thatcher werd gewonnen. Ned.2, 21.00-21.40u.

radio

Opium. Praatprogramma over kunst en cultuur. Te gast is o.a. scenarioschrijver Frank Houtappels (’t Vrije Schaep en Gooische vrouwen over zijn tragikomedie Hotel Atlantico, over vier boezemvrienden die elk jaar bij elkaar komen in een hotel aan de Portugese kust. Radio 1, 12.15-14.00u.

Holland Doc Radio: Suriname Mi Gudu. Entertainer Jörgen Raymann geeft zijn visie op de toekomst van Suriname, het land waar hij opgroeide. Radio 1, 21.02-22.00u.