Nieuwe partij Z-Afrika wijst rivaal Zuma aan

De nieuwe Zuid-Afrikaanse politieke partij COPE, die wordt gezien als de eerste serieuze concurrent voor het ANC sinds het einde van de apartheid, heeft gisteren haar kandidaat voor de presidentsverkiezingen bekendgemaakt. Mvume Dandala, bisschop van de methodistische kerk in Zuid-Afrika, zal het namens COPE opnemen tegen ANC-leider Jacob Zuma.

De verkiezingen op 22 april worden naar verwachting de spannendste in Zuid-Afrika sinds het ANC in 1994 aan de macht kwam. Het ANC zal de verkiezingen vermoedelijk opnieuw winnen, maar COPE (Congress of the People) is vastbesloten het ANC haar tweederde meerderheid in het parlement te ontnemen. De partij, die in december werd opgericht door ontevreden ANC-kopstukken, lijkt met haar kandidaat te willen appelleren aan kiezers die na vijftien jaar zijn uitgekeken op de corruptieschandalen rond het ANC, dat bovendien weinig vooruitgang heeft geboekt in de strijd tegen aids, armoede en misdaad.

De 57-jarige Dandala heeft geen formele politieke ervaring maar hij geniet status voor zijn betrokkenheid bij het verzet tegen het blanke apartheidsregime in de jaren tachtig. Dandala, die veelvuldig is onderscheiden voor zijn vredeswerk en humanitaire activiteiten, bemiddelde vorig jaar ook in Kenia tijdens het hevige politieke geweld na de verkiezingen in dat land.

De keuze voor Dandala lijkt ook bedoeld om mogelijke rivaliteit binnen COPE te neutraliseren. Voorzitter van COPE is Mosiuoa Lekota, ex-minister van Defensie. Vicevoorzitter is Mbhazima Shilowa, ex-premier van de provincie Gauteng. Zij richtten COPE op nadat het ANC Zuma’s rivaal Thabo Mbeki het presidentschap ontnam. Zuma wordt vervolgd wegens corruptie. (Reuters)