Niet weten het te willen

In het herdenkingsjaar van Calvijn (determinisme) en Darwin (toeval) is het een verademing om uw rapportage over het boek van Kolk (vrije wil) te lezen. In mijn boek `A logic of exceptions` pag 177 (zie het internet) kunt u de driehoek van Determinisme - Kans - Vrije Wil vinden met als argument dat dit drie invalshoeken zijn die zich nooit laten bewijzen. Een verklaring van een verschijnsel kan slechts een uitgangspunt van die driehoek veronderstellen maar nooit omgekeerd dat uitgangspunt bewijzen. In dit herdenkingsjaar worden we overgoten met auteurs die hier helaas geen rekening mee houden. Overigens zou ik de vrije wil eerder beschouwen als een filosofische en juridische categorie dan een neurologische. Ook het bewustzijn is maar een constructie van het zgn. `onderbewust` brein en dit geeft al aan dat je in de knoop raakt wanneer je conceptuele categorieën gaat verwarren met neurologische / observationele categorieën.

    • Thomas Colignatus Per E-Mail