Nederlander zoekt privacy achter hoge schutting

Schuttingen in tuinen worden steeds hoger en dichter. Nederlanders hebben meer behoefte aan privacy, zeggen in- en verkopers van hout en schuttingen, al speelt ook de toenemende lichaamslengte mee.

Pim Hoffs, manager van doe-het-zelfketen Praxis, zegt dat klanten schuttingen van 1,80 meter en 2 meter „te laag” vinden. Paul Swinkels, directeur van H&S Betonwerken (bijna duizend schuttingen per jaar) hanteerde tien jaar geleden 1,80 meter als standaardmaat, nu is dat 1.90 meter en 2 meter. Swinkels ziet dat de schutting ook steeds dichter wordt „om het gluureffect tegen te gaan”. Planken hebben minder vaak tussenruimtes.

Houtproducent Hillhout wil dit najaar schuttingen van 2 meter op de markt brengen. Die worden ook dichter en het bedrijf gaat ze anders noemen, zegt verkoopleider Dick van Boven: tuinmuren of tuinwanden. „Want je kunt er, net als in de huiskamer, ook een schilderijtje op hangen.” Omdat de tuin meer wordt gezien als verlengstuk van de huiskamer, zegt Pim Hoffs, willen mensen daar ook volledige privacy.

De trend is onomkeerbaar, denkt socioloog Bram Peper (Erasmus Universiteit Rotterdam). Hij onderzocht in het verleden burenruzies. „Mensen trekken zich steeds meer terug op hun eigen plekje.” Sinds 2003 mag een schutting in de achtertuin twee meter hoog zijn, zonder dat daar een vergunning voor nodig is.

Schuttingen: pagina 2

    • Merel Thie