Muilezel intelligenter

Jammer dat het vergelijkende intelligentieonderzoek tussen paarden, ezels en hun bastaarden zich beperkte tot de muilezel, want dat is een dier dat nauwelijks gebruikt wordt. Het muildier is vanwege zijn grootte en kracht een veel meer geteelde bastaard dan de muilezel. Interessanter zou het geweest zijn juist het muildier in de proef op te nemen. De muilezel heeft kortere oren dan de ezel. Gezien de lengte van de oren van de dieren op de foto zijn dit waarschijnlijk ezels, want dieren met nog langere oren kun je je nauwelijks voorstellen. Wat betreft de vermeende steriliteit van de bastaarden kan opgemerkt worden dat de muildier- en muilezelhengst inderdaad steriel zijn (zie internet: Haldane`s rule). Maar de merries van beide bastaarden kunnen met ezels- of paardenhengst veulens krijgen (afhankelijk van het aantal chromosomen van haar en de hengst samen; als dat even is, is het mogelijk). Het gebeurt echter niet vaak, vandaar een oud Romeins spreekwoord om aan te geven dat iets erg onwaarschijnlijk is: `Net als een muildier dat een veulen krijgt`. In het kader van het Darwinjaar is het misschien wel aardig op te merken dat ook Darwin zich in het bestaan van bastaarden verdiepte. Hij vraagt zich af (`The origin of species`, p.260, 1860): `Why, it may even be asked, has the production of hybrids been permitted? To grant to species the special power of producting hybrids and to stop their further propagation (...)`. Kennelijk geloofde Darwin bij het verschijnen van zijn boek nog in een richtinggevende, sturende kracht, die hier toch even ontspoorde.

    • J. Egter van Wissekerke
    • Dierenarts Heemstede