Meer concurrentie in postmarkt

Nederland opent de postmarkt voor brieven per 1 april voor concurrenten van het Nederlandse TNT. Het kabinet heeft gisteren hiertoe besloten, nadat de belangrijkste belemmeringen voor het vrijgeven van de postmarkt uit de weg zijn geruimd.

„We hebben lang onze poot stijf gehouden, maar we hebben onze zin gekregen”, zei staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken, PvdA). Het kabinet had aan volledige opening van de markt voor brieven tot 50 gram twee voorwaarden gesteld. In de eerste plaats moesten verschillende Europese landen belemmeringen wegwerken die Nederlandse concurrenten benadeelden. En er mocht geen sprake zijn van oneerlijke concurrentie op cao’s. „Op beide gebieden is belangrijke vooruitgang geboekt”, aldus staatssecretaris Heemskerk.

Drie jaar geleden besloten de Europese regeringsleiders dat de Europese postmarkt uiterlijk in 2011 volledig open moet zijn voor concurrentie. Al in 1999 werd een eerste kleine stap gezet om de markt voor zware zakelijke poststukken te openen.

Sindsdien zijn diverse landen bezig hun nationale postbedrijven te privatiseren en de bevoorrechte positie van de monopolisten mondjesmaat in te perken. In de meeste landen gaat dit proces, dat op afslanking van de logge postbedrijven neerkomt, vrij moeizaam. Slechts enkele landen hebben de postmarkt al volledig geopend zoals Zweden, Finland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Volgens het kabinet was er desondanks in Duitsland en Engeland sprake van een ongelijk speelveld. In beide landen werden de vroegere nationale postbedrijven, Deutsche Post en Royal Mail, bevoordeeld omdat ze geen btw hoefden te betalen. In Duitsland, de grootste postmarkt van Europa, had de overheid tussentijds ook nog een hoog verplicht minimumloon opgelegd.

De btw-kwestie is volgens Heemskerk intussen aangekaart bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, dat binnenkort uitspraak doet. Maar de advocaat-generaal van het hof heeft al aangegeven dat alle postbedrijven btw in rekening moeten brengen op basis van individueel vastgestelde prijzen. In Duitsland is, ook in hoger beroep, de algemeenverbindendverklaring van de post-cao onrechtmatig verklaard.

Daarnaast is het kabinet verheugd dat er een cao in de postsector is afgesloten, schrijft Heemskerk in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin is bepaald dat de nieuwe concurrenten Sandd en Selekt Mail, die beiden ver onder de cao werken, zich verplichten binnen enkele jaren de cao in te voeren.

Als stok achter de deur heeft minister Donner (Sociale Zaken, CDA) via de Postwet geregeld dat postbedrijven verplicht zijn met de cao te werken.