Meavita draagt thuiszorg in Den Haag over

Meavita Nederland draagt zijn thuiszorgactiviteiten in Den Haag over aan Thuiszorgservice Nederland. Daarmee is de huishoudelijke verzorging van zo’n achtduizend hulpbehoevenden veiliggesteld.

Tegelijk treden zo’n 1.700 medewerkers van Meavita Hulp in dienst van Thuiszorgservice Nederland (TSN), dochter van schoonmaakbedrijf Asito.

De overname vloeit voort uit plannen de noodlijdende zorggroep Meavita Nederland op te splitsen. De organisatie, die in 2007 ontstond door een grote fusie, lijdt zwaar verlies en heeft geen eigen vermogen meer. Banken willen geen geld meer lenen en de betaling van salarissen dreigt onzeker te worden.

Met 100.000 klanten en 20.000 medewerkers was Meavita Nederland een van ’s lands grootste thuiszorgorganisaties. Werkmaatschappijen Sensire en Vitras/CMD zijn vorige week verzelfstandigd. Thuiszorg Groningen en de Meavitagroep in Den Haag konden niet zelfstandig voortbestaan. De overheid weigerde eerder deze week een verzoek om 22 miljoen euro steun, omdat ze de plannen voor reorganisatie te slecht vond.

De grootste problemen kent Meavita Nederland in Den Haag, waar in 2007 al een ambitieus telematicaproject mislukte, wat het bedrijf 17 miljoen euro kostte. De huishoudelijke zorg die het bedrijf voor de gemeente uitvoert op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning werd onder kostprijs aangenomen, wat ook verlies opleverde.

Een woordvoerder van TSN wil niet zeggen hoeveel betaald is voor de Meavita-activiteiten, noch hoe groot de overgenomen schuld is. TSN verwacht de taken winstgevend te kunnen uitvoeren. De overgenomen medewerkers blijven onder de thuiszorg-cao actief.

Jan Kramer, bestuurder van vakbond Abvakabo FNV, is „zeer verheugd” over de overname, en noemt die een goed voorbeeld voor andere zorginstellingen met WMO-problemen”. TSN nam eerder thuiszorgactiviteiten over van Valent en Evean, twee andere grote zorgbedrijven. Ook in die gevallen ging het personeel mee over, en werd de thuiszorg voortgezet.

Exclusief Meavita heeft TSN 6.200 mensen in dienst, en heeft het contracten voor thuiszorg met 167 gemeenten. Meavitagroep in Den Haag telt, inclusief Meavita Hulp, zo’n 6.200 medewerkers en 50.000 klanten. De onderneming zoekt voor de meeste andere onderdelen (verpleging, verzorging) partners.