Luchtaanval Tamil Tijgers op Colombo

De Tamil Tijgers in Sri Lanka hebben gisteravond met twee vliegtuigjes een verrassingsaanval uitgevoerd op de hoofdstad Colombo. Daarbij vielen in totaal twee doden en veertig gewonden. Dat heeft het Sri Lankese leger gisteren gezegd.

De aanval komt nadat de Tamil Tijgers een aantal zware verliezen hadden geleden en ernstig in het nauw gedreven waren. Het leger zei onlangs nog dat het alle vliegvelden van de separatisten had vernietigd.

Wat er gisteravond precies is gebeurd is nog onduidelijk. De aanval begon volgens het leger omstreeks half tien ’s avonds lokale tijd. Een van de vliegtuigjes werd langs de oostkust op de radar gespot. Daarop werd de elektriciteit in de hoofdstad afgesloten en schakelde het leger zoeklichten in. Met luchtafweerinstallaties werd het vliegtuigje beschoten. Ook zei het leger straaljagers te hebben ingezet.

Volgens het leger stortte een van de vliegtuigjes neer op een gebouw van de belastingdienst in de wijk Fort, bij de haven, nadat het met afweergeschut uit de lucht was gehaald. Bij de explosie die volgde raakten volgens medische bronnen veertig mensen gewond en kwamen twee burgers om. Ook de piloot van het vliegtuigje kwam om.

Volgens andere berichten liet het toestel eerst een bom vallen op het belastingkantoor voor het werd neergeschoten. Het leger bevestigde deze versie van de aanval eerst, maar trok die verklaring later in. Een tweede vliegtuigje werd volgens het leger neergeschoten bij het internationale vliegveld Katunayake. De piloot van dat toestel kwam daarbij eveneens om.

Het leger begon in januari een offensief tegen de rebellen, die al vijfentwintig jaar strijden voor onafhankelijkheid, en heeft de laatste weken een aantal belangrijke Tamil-bolwerken veroverd in het noorden en noordwesten van Sri Lanka. Ruim 50.000 regeringsoldaten houden op dit moment een harde kern van zo’n tweeduizend Tamil Tijgers omsingeld in een kleine strook oerwoudgebied in het noorden.

De Tamil Tijgers beschikken sinds ruim een jaar over een onbekend – maar vermoedelijk klein – aantal vliegtuigjes met geïmproviseerde bommendragers. Daarmee hebben ze een aantal aanvallen uitgevoerd die het leger in grote verlegenheid hebben gebracht. De laatste grote aanval was in oktober. Toen werden oliedepots bij Colombo bestookt. (Reuters, AP, BBC)