ING leent weer met garanties overheid

ING heeft gisteren een obligatielening van 4 miljard euro uitgeschreven met garanties van de Nederlandse staat. Nadat het financiële concern dit bekendmaakte, herstelde de beurskoers zich enigszins van de zware klappen die het eerder op de dag had opgelopen.

De lening valt onder de afspraken die ING met de overheid heeft gemaakt om voor tien miljard met garanties van de overheid te lenen, toen de staat eind vorige maand een oplossing bood voor de giftige Amerikaanse bezittingen die de bank-verzekeraar op zijn balans had staan. De looptijd van de lening is vijf jaar, de rente is vastgesteld op 3,375 procent.

De koers van ING was gisteren aanvankelijk gedaald met 17 procent, omdat er onder andere door afschrijvingen bij Kasbank onrust was ontstaan dat ING overweegt geen rente meer te betalen op zijn zogeheten perpetuals, eeuwigdurende obligatieleningen, en in 2009 geen dividend zal uitkeren. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vroeg ING gisteren om opheldering over het al dan niet betalen van de couponbetalingen, nadat de koers van de perpetual gisteren ook ernstig was gedaald.

De koers van het aandeel ING was eerder op de dag met bijna 17 procent gekelderd naar 3,84 euro, net niet de laagste koers ooit voor het bedrijf. Uiteindelijk bleef de daling gisteren beperkt tot 12,4 procent met een slotkoers van 4,04 euro.