ING bank goed! ING bankroet?

Gordels vast, we’re going down. In een week tijd verloor het aandeel ING 30 procent van zijn waarde. Gisteren alleen al kelderde de koers met bijna 13 procent. Het aandeel sloot op iets meer dan 4 euro en ING was nog maar 8,3 miljard euro waard.

De directe aanleiding voor de scherpe daling was nogal banaal. Donderdag maakte de Kas Bank bekend een verlies van 16,3 miljoen euro te nemen op enkele eeuwigdurende leningen van banken waarin zij investeert. Deze leningen van onder meer ING en Barclays behoren tot het zogenoemde kernkapitaal van de uitgevende banken. De rente op deze zogeheten perpetuals kan in voorkomende gevallen inderdaad worden geschrapt.

Kas Bank is verplicht bij het opstellen van de cijfers een reële inschatting te maken of zij verwacht geld binnen te krijgen op de leningen. Kas Bank zegt er naar beste weten vanuit te gaan dit jaar geen rente op de ING-perpetual te zullen ontvangen. Soit, kan zijn, kous af.

Het enige probleem is dat ING nog van niets weet. Het bedrijf heeft nog geen besluit genomen of het in 2009 dividend uitkeert, laat staan of het ook de rente op de perpetual zal schrappen. Maar de mededeling van Kas Bank was de vonk waar de markt op leek te hebben gewacht.

De koers van de vorig jaar uitgeven perpetual van 1,5 miljard euro klapte in elkaar van 70 naar zo’n 40 procent van zijn nominale waarde. En dat niet alleen, heel ING werd mee naar beneden getrokken. Vergelijkingen met andere rampbanken zijn in het anonieme leger analisten snel gemaakt. De problemen met de perpetuals doen denken aan de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, zegt de een. Suggestie: En we weten hoe het daarmee is afgelopen, die ging failliet. De scherpe koersdaling deze week lijkt wel heel erg op die van Fortis destijds, zegt een ander. Suggestie: ING zou wel eens hetzelfde lot kunnen ondergaan. Een derde reddingsronde is nodig, zegt weer een ander. Nationalisatie kán nu niet meer ver weg zijn.

Het heeft veel weg van het aloude fluisterspelletje. Iemand verzon een zin en fluisterde die door aan een ander, die vervolgens deze weer aan een ander doorfluisterde. De laatste in het rijtje moest de zin hardop uitspreken en die leek vaak in niets meer op de oorspronkelijke zin.

Dat is precies wat er bij ING is gebeurd. Het bedrijf, dat na twee steunrondes van de overheid van de grootste problemen (te weinig kapitaal en teveel giftige beleggingen) verlost leek, is speelbal geworden van speculanten en analisten. Zelfs al is er nu niets mis met ING, dan nog kan die dynamiek zo krachtig worden dat uiteindelijk wel een nieuwe redding noodzakelijk is. Er is geen ontkomen aan.

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse