Hiddink gaat uitdaging aan, maar is geen tovenaar

Guus Hiddink moet als interim-coach Chelsea aan de zo gewenste successen helpen. De Russische clubeigenaar Abramovitsj is ten einde raad. Hij is al bezig de club te verkopen.

Hiddink naast Abramovitsj deze week bij het UEFA-Cupduel Aston Villa - CSKA Moskou. Foto AP Chelsea's new temporary head coach Guus Hiddink, left, with club owner Roman Abramovich attend the UEFA Cup round of 32 first leg soccer match between Aston Villa and CSKA Moscow at Villa Park stadium, Birmingham, England, Wednesday, Feb. 18, 2009. (AP Photo/Nick Potts, PA) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE ** Associated Press

Een vriendendienst. Zo noemde Guus Hiddink zijn besluit om de Engelse topclub Chelsea te helpen na het ontslag van de Braziliaanse coach Luis Felipe Scolari, bijna twee weken geleden. Naar eigen zeggen kon de Nederlander het verzoek van clubeigenaar Roman Abramovitsj niet afslaan om Chelsea tot het einde van het seizoen te coachen.

Aanvankelijk voelde Hiddink niets voor een functie bij Chelsea, de Londense club die ondanks de miljoeneninvestering van Abramovitsj maar niet de gewenste successen behaalt. Terwijl hij met de Russische nationale selectie in Turkije verbleef, bereikte hem het verzoek Chelsea-directeur Peter Kenyon om The Blues uit de nood te helpen. Niet aan de orde, was Hiddinks eerste reactie. Hij had nu eenmaal beloofd aan de man die hem betaalt, Abramovitsj, en aan de Russische premier Vladimir Poetin zich ten volle in te zetten voor het Russisch voetbal. Niet alleen was plaatsing voor het WK van 2010 gewenst, maar vroeg het Russische voetbal onder zijn leiding ook om een herstructurering. Mocht Chelsea hem willen gebruiken, dan moest de club het maar met de Russische voetbalbond regelen, verklaarde Hiddink.

Een paar dagen later, vorige week woensdag, werd het duidelijk. Hiddink moest de Londense club, die al bijna was uitgeschakeld voor de Engelse titel, en alleen nog kans heeft op de Engelse beker en de Champions League, gaan coachen. Opdracht van Abramovitsj? Dat is mogelijk. Het was ook maar voor twaalf weken, tot 30 mei, de dag van de Cup Final, waarvoor Chelsea zich nog kan plaatsen.

Eind vorige week meldde Hiddink zich in Londen. Naast Abramovitsj volgde hij op de tribune de bekerwedstrijd tegen Watford. Chelsea won met 3-1. Begin deze week meldde Hiddink zich voor de eerste training van de selectie, waar duurbetaalde spelers als de Duitser Michael Ballack, de Fransman Nicolas Anelka, de Ivoriaan Didier Drogba en de Engelsen Frank Lampard en John Terry elkaar in de haren vliegen. Assistent Ray Wilkins, 84-voudig Engelse international, was meteen enthousiast over de aanpak van de Nederlander. Zoals Hiddink deze ‘sterren’ tegemoet trad, streelde en tegelijkertijd op hun plichten wees, dat verried bijzondere gaven. Hiddink moest langer dan 12 weken blijven, riep de assistent, die in het verleden speelde voor Manchester United en AC Milan.

Gisteren maakte de 62-jarige Nederlander op zijn eerste persconferentie sinds zijn komst naar Stamford Bridge aan alle onzekerheid een einde. „Ik help Chelsea alleen tot het einde van het seizoen. Ik heb afspraken over een fulltime-contract met de Russische bond en die zal ik nakomen.”

Als antwoord op de opwinding over zijn komst naar Engeland besloot Hiddink geen enkel (een-op-een)interview te geven. Volgens zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen kreeg de coach deze week 69 aanvragen voor een interview. „Iedereen wilde hem, van Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door, en weet ik wie. Toen zei Guus: niemand, ik wil niemand voor het hoofd stoten. Ik praat alleen voor Chelsea-tv, wat ik daar zeg komt vanzelf in de wereld. Na de wedstrijd tegen Aston Villa en volgende week in de Champions League moet hij wel voor de pers verschijnen. Guus heeft zich volledig gefocust op trainen en winnen.”

Vanmiddag speelt Chelsea in Birmingham tegen Aston Villa, dat op de derde plaats staat in de premier League, een plaats hoger dan Chelsea. Al acht jaar heeft de Londense club niet op Villa Park gewonnen. Volgende week speelt Chelsea voor de Champions League thuis op Stamford Bridge tegen Juventus. Moeilijke opgaven voor Hiddink. Vandaar dat hij deze week al zei dat de supporters van hem geen wonderen moeten verwachten. „Ik ga de uitdaging aan, maar ik ben geen tovenaar.”

Hetzelfde geldt voor Abramovitsj. De Rus die sinds 2003 zo’n 700 miljoen investeerde in Chelsea, is ten einde raad. Met het aanstellen van Hiddink is het alles of niets. Abramovitsj is van plan de Londense club verkopen. Volgens The Times heeft hij de club tevergeefs aangeboden bij de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. Hij wil 900 miljoen euro ontvangen voor Chelsea, Door de economische crisis is de Rus een kwart van zijn totale vermogen van twaalf miljard kwijt.

    • Guus van Holland