Harder ingrijpen als arts fout in gaat

Den Haag, 21 febr. - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil harder kunnen ingrijpen als artsen in de fout gaan. Ook moet het bestuur van een ziekenhuis directer worden aangesproken. Die conclusie trekt de inspectie uit een terugblik op de affaire rond de neuroloog in het Medisch Spectrum Twente in Enschede. De neuroloog vertrok in 2004 bij het ziekenhuis nadat was gebleken dat hij tientallen patiënten ten onrechte had verteld dat ze ongeneeslijk ziek waren. Ook bleek hij verslaafd aan medicijnen. De inspectie vindt dat ze destijds volgens de regels is opgetreden, maar vindt achteraf dat de aanpak wel beter kan. Niet alleen zou de IGZ het bestuur van een zorginstellingen strenger moeten aanspreken, ook zou de procedure om een arts te beperken in de uitoefening van zijn beroep sneller kunnen.