Eerst kopen, dan schuld saneren is nu de norm

Als kind spaarde ik zakgeld. Daar kocht ik vervolgens bijvoorbeeld bouwpakketten van. Sparen duurde een paar weken en voor andere zaken wat langer. Maar daarna had je weer wat. De regel waarmee ik groot werd was: eerst sparen, dan kopen. Ik leef nog steeds bij dit duurzame principe, ook al is er ondertussen een generatie die leeft volgens het tegenovergestelde: eerst kopen, dan schuld saneren.

Dat je je niet zomaar drie keer in de rondte kunt lenen zonder een schijntje pijn of lastenverzwaring kan iedereen verzinnen. Het principe van lenen is immers dat geleend geld vroeg of laat moet worden terugbetaald met eigen geld. Je kunt als particulier niet zomaar een lening bij de bank afsluiten om daarmee een (andere) lening af te lossen. Maar laat nou uitgerekend dat de `oplossing` zijn die de hoge heren politici nu hebben bedacht voor de gigantische schuld die de Amerikaanse Droom ons heeft gebracht. We sluiten een lening om onze lening af te lossen. We vullen het ene gat met een ander gat en de rest met politieke praatjes. Over de consequenties van deze diepgraverij zwijgen de politici liever. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

    • Luc de Ruijter Amsterdam