Een mier in het verkeer

FOTO ADRIAN PINGSTONE Leaf cutter ants Atta Cephalotes (Bug World, Bristol Zoo, England). The grey piece is a wire binding the rope. Photographed by Adrian Pingstone in March 2008 and released to the public domain. bladsnijdermieren Pingstone, Adrian

Toeeeettt! Ga eens opzij met je dikke vrachtwagen! Kan dat niet wat sneller? Zo gaat het soms op de snelweg. Mieren doen dat beter. Dat zagen biologen die een hindernisbaan hadden aangelegd voor mieren die groene blaadjes eten. De hindernisbaan was een lange brug van maar een halve centimeter breed. Daarover moesten de mieren lopen, twee kanten op. Soms met een blaadje op hun rug, soms zonder. Eigenwijze mieren zonder vrachtje zouden snel kunnen doorlopen en anderen kunnen inhalen. Dan moet de rest maar wachten! Maar zo gaat het bij de mieren niet. Mieren die over de brug willen zonder blaadje, blijven rustig achter een sjouwende mier lopen. En als zo’n groepje met een hardwerkende sjouwer voorop tegenliggers tegenkomt, dan gaan die netjes opzij. HvS