De markten liegen niet

Vergeet de kapitaalinjectie van 1,38 biljoen yen (11,6 miljard euro) voor Norinchukin van deze week. Die had het Japanse coöperatief al in november geregeld. Vergeet de aanvraag van surséance van betaling van Saab. General Motors had al veel eerder duidelijk gemaakt dat het concern zijn Zweedse dochteronderneming niet zou kunnen redden. Daarentegen is er meer dan genoeg écht schokkend slecht nieuws.

De index van de activiteiten in de dienstensector is vrijdag op een dieptepunt aangeland. Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone slinkt volgens zakenbank JP Morgan met 6 procent op jaarbasis. Intussen heeft de centrale bank van Japan de somberste verwachting uitgesproken uit de moderne geschiedenis van het land. Een belangrijke industriële index in de VS bereikte donderdag eveneens een historisch dieptepunt. Het is een nieuwe week van records die in negatieve zin worden gebroken.

De andere kant van de medaille is dat de omzet van de Britse detailhandel in januari volgens de officiële cijfers is gestegen. Maar wat zegt dat? Het zwakke pond stuwt de importprijzen op, waardoor de omzet binnenkort hard geraakt zal worden. Een multinationale crisis treft zowel de Oost-Europese economieën als de West-Europese banken die ze hebben gefinancierd. Die banken kunnen dat ongerief bepaald niet gebruiken nu de kredietverliezen op hun thuismarkten snel oplopen.

De Amerikaanse banken hebben de Oost-Europese zeepbel grotendeels weten te vermijden, maar zij zijn hun eigen problemen zeker nog niet meester. Volledige nationalisatie is veranderd van een buitenissig idee in iets waar iedereen het over heeft. Als het werkelijkheid wordt, kunnen de dalende waarden van de bankschulden de spiraal van de verliezen een impuls geven.

Het mondiale financiële stelsel toont zich van zijn nukkige kant: het is veel makkelijker te verpulveren dan weer in elkaar te zetten. En te oordelen naar de goudprijs van bijna duizend dollar per ounce vrezen beleggers dat de economische crisis opnieuw een nare wending kan nemen, waardoor de inflatie gaat stijgen.

Te midden van de stortvloed aan slecht nieuws is het nauwelijks verrassend dat de mondiale beursrally, die in november is begonnen, vrijwel volledig in zijn tegendeel is veranderd. Het mysterie van die rally – die de MSCI World Index 23 procent hoger deed uitkomen – is juist waarom beleggers ooit hebben gedacht dat de beleidsmakers het financiële stelsel zo snel weer naar behoren konden laten functioneren.

Edward Haddas

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Edward Haddas