De geit van Yves Leterme

Deze week werden in Brussel prijzen voor politieke cartoons uitgereikt. Juryvoorzitter Guy Verhofstadt meent dat politieke strips vaak meer invloed hebben dan lange artikelen.

De tekenaar Erik Meynen kreeg een eervolle vermelding voor zijn dagelijkse strip in Het Laatste Nieuws. Meynen, Erik

België is een land van (strip)tekenaars. Het is ook een land vol politieke tegenstellingen. Die twee dingen gaan natuurlijk uitstekend samen. De jury van de Press Cartoon Belgium die deze week bij elkaar kwam om de beste tekening van het jaar te kiezen, had een ruime keuze.

Een eervolle vermelding kreeg Erik Meynen, die elke dag een politieke strip maakt voor Het Laatste Nieuws. Yves Leterme, de grote winnaar van de Belgische parlementsverkiezingen in 2007, heeft bij hem altijd een Blackberry in de hand en wordt steevast gevolgd door een geit. Iedereen in België weet dat Leterme verslaafd is aan sms’en en dat hij een geit (Trudy) heeft.

Tekenaar Erik Meynen vertelde vorig jaar in een interview dat politici in België zich soms opwinden over zijn tekeningen. Zo is er één die ervan baalt dat hij altijd wordt afgebeeld als een klein mannetje, terwijl hij in werkelijkheid helemaal niet zo klein is en graag de baas wil zijn van zijn partij. „Ik wil u niet ontmoedigen”, zei juryvoorzitter Guy Verhofstadt tegen journalisten tijdens een persconferentie. „Maar dergelijke tekeningen hebben in de politiek vaak meer invloed dan lange artikelen.”

Winnaar is de Franstalige tekenaar Kroll, die een cartoon maakte met als titel Waar is Maurice Lippens gebleven? Hij tekende de oud-topman van Fortis als Saddam Hussein in een hol.

Om buitenlandse cartoons echt te waarderen, moet je natuurlijk het betreffende land kennen. De tekening van Erik Meynen is grappiger als je weet dat Yves Leterme een keer per ongeluk het Franse volkslied begon te zingen in plaats van het Belgische, en dat ‘Viva Bomma, patatten met saucissen’ werd gespeeld toen premier Leo Tindemans in 1975 een bezoek bracht aan Zaïre (tegenwoordig Congo). Leterme wordt vaak vergeleken met Tindemans. Beiden kregen veel voorkeursstemmen. Beiden moesten hun ontslag indienen als premier. De regering van Tindemans viel na geruzie tussen Vlamingen en Franstaligen over het omstreden kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV), een probleem dat ook Leterme achtervolgde en nog steeds niet is opgelost.

Weten Vlamingen en Franstaligen eigenlijk nog wel genoeg van elkaar om te kunnen lachen om dezelfde grappen? Bart De Wever van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), ook jurylid, denkt even na. Zijn partij zou Vlaanderen graag onafhankelijk zien worden, omdat Vlamingen en Franstaligen het nergens meer over eens kunnen worden. „De humor van Franstaligen is nogal burlesque”, zegt De Wever. „Louis de Funès, daar houden ze van. De populairste Vlaamse film ooit, Loft, is in Wallonië niet eens uitgebracht. Maar tekeningen ontsnappen op de een of andere manier aan die tegenstelling.”

„We waren het vlot eens”, zei oud-premier Guy Verhofstadt, die een jury van Vlaamse en Franstalige partijleiders voorzat. „Sommigen werden zelfs een beetje overmoedig en zeiden: zullen we meteen maar even BHV oplossen?”

De inzendingen zijn verschenen bij uitgeverij Van Halewyck onder de titel ‘Press Cartoon Belgium 2009’. De geselecteerde tekeningen zijn ook te zien op het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist 2009, van 28 juni tot 27 september.

    • Jeroen van der Kris