Crisis velt regering van Letland

Premier Ivars Godmanis van Letland en zijn regering zijn gisteren afgetreden. Na de IJslandse is het de tweede Europese regering die aftreedt als gevolg van de economische crisis.

„De premier heeft zijn ontslag ingediend en ik heb het geaccepteerd”, zei de Letse president Valdis Zatlers na een ontmoeting achter gesloten deuren met Godmanis. Zatlers gaat maandag met politieke partijen bekijken of een nieuwe coalitie gevormd kan worden.

Begin deze maand overleefde Godmanis nog een motie van wantrouwen. Hij zei gisteren dat zijn positie onhoudbaar was geworden door gebrek aan steun voor bezuinigingen in zijn coalitie. Letland moet fors snijden in het overheidsapparaat, in ruil voor een internationale kapitaalinjectie van 7,5 miljard euro, maar ook omdat belastinginkomsten fors zijn gedaald door de economische crisis.

De economie van het land, ooit de snelst groeiende van de Europese Unie, zal dit jaar met 12 procent krimpen, zo verwacht de regering. Voor de 2,3 miljoen Letten, die de afgelopen jaren gewend waren geraakt groeiende welvaart en goedkope kredieten, is het een bittere pil. In januari braken rellen uit in hoofdstad Riga, uit protest tegen de geplande bezuinigingen en belastingverhogingen. De werkeloosheid zal dit jaar naar verwachting stijgen van de huidige 8,3 procent naar 12,7 procent.

Lars Christensen, hoofdanalist van Danske Bank, zegt in een verklaring dat „de hernieuwde politieke crisis in Letland waarschijnlijk nog een klap zal uitdelen aan de al hard getroffen Baltische markten”. Letland moest het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en enkele Scandinavische landen in december om financiële ondersteuning vragen, om te voorkomen dat het lokale bankensysteem zou instorten. Economen vrezen voor een domino-effect in de regio. (AFP)