Boete voor café De Kachel na overtreden van rookverbod

Het Groningse café De Kachel is het eerste café in Nederland dat is veroordeeld voor overtreding van het rookverbod in de horeca. De eigenaren moeten een boete betalen van twaalfhonderd euro en het café wordt een maand gesloten als dit het rookverbod binnen een jaar opnieuw overtreedt. Dat oordeelde de rechtbank in Groningen gisteren. De straf is volledig in lijn met de eis van het Openbaar Ministerie.

De twee broers die het café exploiteren gaan in hoger beroep tegen de uitspraak, zegt hun advocaat Manuel Bloch in een reactie. Volgens hem staat in de Tabakswet niets over een rookverbod, waardoor het besluit van minister Klink om per 1 juli 2008 het roken te verbieden in alle horecagelegenheden „onrechtmatig” is.

Als het café de asbakken niet meer op tafel mag zetten gaat het failliet, zegt Bloch. Sinds juli zou de omzet met het rookverbod met 60 procent gedaald zijn. „Van deze zaak hangt veel af, ook voor andere cafés.”

Volgens Koninklijke Horeca Nederland laat de uitspraak „aan duidelijkheid niets te wensen over”, maar de organisatie vindt dat de kleine ondernemers „onevenredig gedupeerd” worden.

„Zo’n drieduizend kleine ondernemers hebben structureel last van het rookverbod”, zegt een woordvoerder. Zij zouden financieel gecompenseerd moeten worden. Ook is de branchevereniging voor het strafbaar stellen van het rookgedrag van de cafébezoekers zelf, zodat niet alleen de eigenaren voor een overtreding moeten opdraaien.

Antirookorganisatie Clean Air Nederland noemt het een „heel duidelijke en krachtige” uitspraak. „Wet is wet. En daar moet iedereen zich aan houden”, zegt voorzitter Willem van den Oetelaar.  Volgens hem is er „geen enkele reden” om kleine ondernemers te compenseren. „Of een kroeg vol zit heeft te maken met ondernemerschap.”