Beleggersrijbewijs

Dick Vis: ‘Het grote risico van beleggen is emotie’. Foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 19-02-2009 / Dick Vis van DSI Krielen, Jorgen

‘Iedereen gaat beleggen bij een index van 600 of 700. Maar bij een lage index belegt niemand meer”, zegt Dick Vis, directeur van DSI (Dutch Securities Institute), „Daaraan zie je dat mensen zich bij beleggingsbeslissingen door emoties laten leiden. Dat is dan ook meteen het grote risico van beleggen.”

DSI bevordert de integriteit en deskundigheid van financiële dienstverleners, heeft een gedragscode opgesteld en verleent keurmerken. Meer dan 80 procent van de beleggingsadviseurs is bij DSI aangesloten. „Je moet erop kunnen vertrouwen dat een beleggingsadviseur in jouw belang handelt en dat hij het risico loopt zijn registratie kwijt te raken als hij dat niet doet”, zegt Vis. Ongeveer dertig keer per jaar komen er bij DSI signalen binnen die aanleiding vormen voor een onderzoek naar een financiële adviseur of een instelling. In tweederde van die gevallen blijkt er inderdaad iets niet in de haak te zijn. Dan moet de adviseur of de instelling voor de tuchtcommissie verschijnen of worden er boetes opgelegd of registraties ingenomen. „Dat publiceren wij met naam en toenaam op onze website’, zegt Vis.

Maar de particuliere belegger die gebruikt maakt van de diensten van een beleggingsadviseur, moet zelf ook iets doen, vindt hij. „Mensen zijn enigszins lui en ze willen niet lezen. Je kunt van particuliere beleggers niet verwachten dat ze cursussen gaan volgen, maar je een uurtje voorbereiden als je gaat praten met je beleggingsadviseur is toch niet te veel gevraagd?”

Op de website van DSI kunnen particuliere beleggers hun kennis bijspijkeren. Belangrijk is volgens Vis dat je geen producten moet aanschaffen die je niet begrijpt. „Sommige gedupeerden van Legiolease dachten dat ze een spaarrekening hadden, maar ze bleven met een schuld achter.”

Een andere basisregel is dat een hoog rendement altijd gepaard gaat met een hoog risico. Eigenlijk zou elke particuliere belegger een soort rijbewijs moeten halen voordat hij zijn eerste aandeel aanschaft, vindt Vis. „Een brevet waaruit blijkt dat je over basiskennis beschikt en dat je weet wat de gevolgen van je handelen kunnen zijn.”

Wilma van Hoeflaken

Voor meer informatie: www.dsi.nl

    • Wilma van Hoeflaken