'Behang kan veel met je doen'

In de rubriek ‘Het Binnenhuis’ vertelt interieurinrichter Wim Hoopman over zijn eigen huis.

De eethoek van de familie Hoopman. Rechts een van de drie openhaarden in huis. Aan de wand schilderijen van de Belgische kunstenaar Don Ken Fotografie Theo Baart NRC Binnenhuis Baart, Theo

Tot zijn veertigste was Wim Hoopman (51) „een echte horecajongen”, zegt hij zelf. Hij volgde de Hogere Hotelschool en werkte in het familiebedrijf Keyzer, de befaamde bodega naast het Concertgebouw in Amsterdam.

Maar zeven jaar geleden maakte Hoopman een verrassende ommezwaai. Keyzer werd verkocht aan bierbrouwer Heineken en de restaurateur ging aan de slag als interieurinrichter bij het bedrijf dat zijn vrouw Yvonne net had opgericht, Hoopman Interior Projects.

Om zich het vak eigen te maken, bezocht Hoopman beurzen en liep hij een tijdje mee met Wilhelmine van Aerssen, een agent voor diverse Britse stoffen-, behang- en meubelbedrijven. Zo’n uitgebreide snuffelstage was beslist nodig, zegt Hoopman. „Als je op je veertigste een nieuwe carrière begint, wie zit er dan op je te wachten? Je moet wel een verhaal op niveau hebben.”

In de zestien jaar dat hij in de horeca werkte, leerde hij makkelijk communiceren, praktisch te zijn en klanten te verrassen en te verwennen. Allemaal eigenschappen, zegt Hoopman, die ook goed van pas kwamen in zijn nieuwe professie. „Je moet als interieurinrichter goed kunnen luisteren. Hoe pak je de consument? Niet alleen met een creatief plan, maar ook door te bedienen. Want voor ons staat één ding voorop: over de smaak van onze klanten valt niet te twisten.”

Hoopman Interior Projects houdt zich bezig met de inrichting van privéwoningen, bedrijven, hotels, restaurants en wat niet al. Een greep uit recente opdrachten: het huis van voetbaltrainer Louis van Gaal, de winkels van Oger Fashion, het interieur van een luxe, 44 meter lang jacht, en een huis in de Zwitserse bergen dat slechts met een kabelbaan bereikbaar is.

Hoopman: „We kunnen heel breed inrichten. Soms heel veilig, soms apart. En beslist niet alleen grote klussen. Voor het stofferen van een oude stoel kunnen mensen ook bij ons terecht.”

Hun bedrijf groeide snel de afgelopen jaren. Hoopman Interior Projects heeft nu twaalf werknemers in vaste dienst en tien freelancers aan zich gebonden. „Personeel moet de goede bloedgroep hebben en voelen wat wij voelen”, zegt Yvonne Hoopman. Dat betekent, legt haar echtgenoot uit, dat ze servicegericht moeten zijn. „Onze klanten mogen altijd bellen. Als in Zwitserland gordijnen van het plafond zijn gekomen omdat kinderen erin hebben gehangen, springen we in het vliegtuig om de boel weer in orde te maken.”

Vier jaar geleden kocht de familie Hoopman een grote jarendertigwoning in Amstelveen. Pas na een twaalf maanden durende verbouwing trokken ze in hun nieuwe huis. Hun eigen interieur is niet per se representatief voor wat zij doen, zeggen de inrichters. Yvonne: „Dit huis, dat zijn wij. Hoe het te omschrijven? Niet-Nederlands. Het is Amerikaans: nonchalant, chic en warm.” Wim: „Ook als het je smaak niet is, voel je je hier wel lekker. Wij zijn veel op pad. Als we terugkomen in Amstelveen willen we ons welkom voelen in ons eigen huis.”

Ook al is hun eigen woning niet direct een toonzaal, een aantal vaste ingrediënten van hun stijl van inrichten ontbreekt niet. Wim Hoopman over de ingebouwde spots in zijn woonkamer: „Licht is het allerbelangrijkste in een huis. Daarom begin ik altijd met een lichtplan. En al hou ik van hoge ruimtes, voor het licht begin ik in nieuwbouwhuizen altijd met het plafond 10 centimeter te verlagen zodat ik spots kan inbouwen.”

Over het gedecoreerde behang op diverse plekken in het huis: „Behang kan veel met je doen: sfeer, stijl en niveau scheppen, of juist positieve verwarring zaaien.”

Over de vele kunst in huis (onder meer zeefdrukken van Marilyn Monroe en koningin Beatrix door Andy Warhol en schilderijen met Disney-figuren van de Belgische kunstenaar Don Ken): „Kunst moet. Kunst is genieten, het toevoegen van een lekker element.”

En over de open haarden, zowel in de woonkamer, de keuken als buiten op het terras: „Een must. Dat is zo geweldig sfeerverhogend. Open haarden geven een Long-Islandgevoel.”

Meer foto’s van het huis van Wim en Yvonne Hoopman op www.nrc.nl/binnenhuis. Zie ook www.hiprojects.nl

    • Arjen Ribbens