Badzout voor Dr. Zeepaard

de proefjesfabriek

Als je uit bad komt, wil je lekker ruiken. Dus doe je badschuim of zeep in je badwater. Of badzout. Vandaag ga je dat zelf maken. Zo kom je er ook achter waarom je van badzout een zacht velletje krijgt.

Wat heb je nodig?

Kristalsoda, parfumolie (te koop bij de drogist; let op: het moet geschikt zijn voor contact met de huid), voedingsmiddelenkleurstof in een paar kleuren (bijvoorbeeld te koop bij de Indische toko), een beker, een eetlepel, een theelepel en een potje met deksel (of een plastic zakje).

Wat moet je doen?

- Doe een eetlepel kristalsoda in de beker.

- Druk met de eetlepel de brokken kristalsoda fijn.

- Doe 2 druppels parfumolie en 2 druppels kleurstof bij de kristalsoda.

- Roer nu alles goed door elkaar met een theelepel.

De gekleurde korreltjes zijn je badzout. Je kunt ze in het potje stoppen. Als je het leuk vindt, kun je opnieuw beginnen met een andere kleurstof. Zo kun je gekleurde laagjes badzout stapelen. Voelt het zout lekker aan in bad?

Hoe kan dat?

In water zit calcium en magnesium. Water met veel calcium en magnesium noemen we hard water. Water met weinig calcium en magnesium noemen we zacht water. Hard water kan je een droge huid geven. De soda in het badzout bindt aan het calcium en magnesium in het water, en neemt het zo weg. Het water is zachter geworden. Daarom krijg je geen droge huid met badzout in je bad.

Met dank aan Janine van Driel Krol van de Stichting C3. Meer op: www.c3.nl/kids En bekijk ook eens:

www.nrc.nl/kleinewetenschap