Autofabrikant Saab in surséance van betaling

Stockholm/Wiesbaden, 21 febr. - Het Zweedse automerk Saab, dochter van het noodlijdende General Motors, heeft gisteren surséance van betaling aangevraagd om zo drie maanden tijd te krijgen om zich te reorganiseren. Deze stap moet het mogelijk maken de fabrikant uiteindelijk af te splitsen van zijn Amerikaanse moedermaatschappij. Maar faillissement blijft dreigen omdat zowel GM als de Zweedse overheid niet bereid zijn om genoeg geld te stoppen in een zelfstandige toekomst. Volgens een woordvoerder van GM is 1 miljard euro daarvoor nodig. Opel, dat ook onderdeel uitmaakt van GM, zou 3,3 miljard euro nodig hebben om de crisis te overleven. Dat zegt een vakbondsbestuurder die het autobedrijf adviseert. Met financiële steun van de Duitse overheid zou Opel zich kunnen onttrekken aan het faillissement dat moedermaatschappij GM boven het hoofd hangt. Opel wil het bedrag niet officieel bevestigen. De Duitse overheid wil het bedrijf alleen helpen als het een haalbaar plan voor de lange termijn kan presenteren.