Astrologische leugendetector

De uitgever van het International Journal of Speech, Language and the Law is gezwicht voor een dreiging met een rechtszaak door de Israëlische spraakanalysefabrikant Nemesysco. Directeur Amir Liberman stelde een wetenschappelijke analyse van zijn apparatuur niet op prijs. Hij vond de conclusies onjuist, misleidend en lasterlijk. De uitgever heeft het artikel (dat overigens eind 2007 al in druk verscheen) nu van de website gehaald. Onder de titel ‘Charlantry in forensic speech science’ concluderen de Zweedse spraaktechnologen Anders Eriksson en Francisco Lacerda dat Liberman pretendeert met hogere wiskunde emoties (en leugens) bij sprekers te kunnen opsporen. Maar na simulatie van Libermans simpele, in Visual Basics geprogrammeerde spraakanalyseprogramma is de conclusie dat hij werkt volgens het ‘horoscoopprincipe’: algemene oordelen vellen waar iedereen iets uit kan pikken wat waar lijkt.

    • Wim Köhler