Administratie bij CBR volgens OR 'een chaos'

De ondernemingsraad van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft in een advies haar zorgen geuit over de slechte administratie bij het CBR. Vijfduizend medische dossiers zouden kwijt zijn van mensen die zich moesten laten herkeuren en dossiers zouden zijn verlopen. Ook rijden volgens de ondernemingsraad (OR) minstens duizend mensen rond van wie het rijbewijs had moeten worden ingenomen.

De OR heeft een brief met de klachten gisteren verzonden naar de CBR-directie. De directie weerspreekt in een persbericht „met klem” de kritiek. „Alle medische dossiers die binnenkomen worden onmiddellijk gescand en gedigitaliseerd. Zoekraken van dossiers is hiermee vrijwel onmogelijk.”

De OR stelt dat er ten onrechte automobilisten rondrijden omdat ze door de politie gepakt zijn voor rijden onder invloed. Dat zou volgens de OR te wijten zijn aan de trage werkwijze van het CBR. Medisch ongeschikten zouden toch een geschiktheidsverklaring krijgen en automobilisten zouden bij verlenging een rijbewijs voor andere categorieën (motor of vrachtwagen bijvoorbeeld) ontvangen.

De maximale werkdruk is bereikt bij het CBR, stelt de personeelsvertegenwoordiging. De SP vindt dat minister Eurlings (Verkeer, CDA) het CBR direct onder zijn toezicht moet plaatsen.