Zwoele zwarte rijst

‘Liefde gaat door de maag’ is een spreekwoord uitgevonden voor het minnen op de lange duur. Een strategisch geplaatste maaltijd kan de bitterste ruzies platwalsen. Wat je geliefde liefst eet, weet je wel. Of het nu stamppot met een kuiltje is, spaghetti bolognese of zelfgerolde sushi: zet de tv uit, dek de tafel en demp het licht. En zie: hij meende het helemaal niet zo.

Bij een verse verliefdheid geldt een ander cliché: meedoen is belangrijker dan winnen. Koken staat als daad van toewijding gelijk aan het zelf plukken van bloemen of het instuderen van een serenade. Als de maaltijd dus mislukt omdat je van de zenuwen al dronken was voordat je nieuwe muze arriveerde, is dat helemaal niet erg.

Zwarte rijst is een ideaal ingrediënt voor die eerste, zenuwslopende eetafspraak: ook stuk gekookt nog immer zwoel en mysterieus. De Thai vermengen hem met kokosroom voor het dessert. Dat negeren we even en we serveren de rijst en zijn chique, purperen vocht bij schelvis met een saus van tomaat, ui, gember en basilicum: donker, gronderig en fris. Simpel, doch spectaculair. Sperzieboontjes of peultjes zijn er heerlijk bij. Als toetje is sappig, niet al te handig voorgesneden fruit ideaal. Voor je het weet rijst de noodzaak een bevlekt kledingstuk te verwijderen.

Schelvis ‘Indochine’ , voor 2 personen

Zonnebloemolie

Vier ons schelvisfilet, liefst één moot

Blik goede, zoete pomodori (400 g) (Turkse winkel, delicatessenzaak)

Een ui (± 150 g)

Flink stuk gember, geschild en in stukjes (± 50 g)

Basilicum naar wens

Zwarte rijst (toko)

Koop de vis bij een goede visboer. Verse vis ruikt niet, dus goede viswinkels ruiken niet naar vis. Spoel de vis af en dep hem droog. Doe twee kopjes zwarte rijst in een zeef. Even wassen en laten uitlekken. Breng de rijst met drie kopjes water in een klein pannetje aan de kook, en laat dan met het deksel erop op het allerzachtste pitje gaar borrelen. De rijst mag knappen, en kan rustig in de pan wachten tot de rest klaar is.

Tomaten in een kom met de hand fijnknijpen, harde stukjes verwijderen. Ui snipperen. Stukjes gember door de knoflookknijper in een bakje persen. De vezels die in de knijper achterblijven, weggooien. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan met dikke bodem. Laat de uitjes hierin glazig worden. Giet de gemberpulp erbij en dan de tomatenprut. Proef en voeg zout en peper toe. Minuut of tien laten pruttelen op een zacht vuurtje. Leg de vis in de saus, hij heeft zo’n vijf minuten nodig. Omkeren hoeft niet; de bovenkant af en toe met saus bedruipen en/of een deksel op de pan is genoeg. Halveer de moot (zie je meteen of hij gaar is) en leg iedere helft op een plat wit bord, naast een bergje zwarte rijst. Giet wat tomatensaus over de vis en strooi er basilicumblaadjes overheen.

Merel Boers

    • Merel Boers