Zaak Lucia de B. deels herzien

De zaak tegen Lucia de B. wordt niet volledig herzien. Dit had het Openbaar Ministerie (OM) voorgesteld. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde gisteren dat voor vier van de tien zaken tegen de verdachte nog extra onderzoek nodig is. Daarvoor zullen medisch deskundigen worden gehoord.

Ook komt er een aanvullend reclasseringsrapport over de huidige toestand van de verdachte. Andere onderzoeksvoorstellen van het OM acht het hof „vooralsnog niet noodzakelijk”. Het OM wilde veel getuigen opnieuw horen. Een woordvoerder van justitie noemt het oordeel „begrijpelijk”, want de belangrijkste zaken worden aan de orde gesteld en het Hof laat mogelijkheden open voor de andere verzoeken van het OM.

De verdediging is „content”. Volgens advocaat Visser is zijn cliënt „redelijk opgetogen”. De B. is tot levenslang veroordeeld voor zeven moorden en drie pogingen daartoe in meerdere zorginstellingen waar ze als verpleegster heeft gewerkt. Oktober vorig jaar oordeelde de Hoge Raad dat de zaak moest worden herzien. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.