VS eisen van UBS meer namen

De Verenigde Staten willen van de Zwitserse bank UBS de gegevens van meer dan 52.000 klanten. De Amerikaanse belastingdienst verdenkt de rekeninghouders van UBS er van belasting te hebben ontdoken.

De eis van de Verenigde Staten werd gisteren bekendgemaakt, de dag nadat UBS met de Amerikaanse belastingdienst een schikking had getroffen. UBS heeft de Amerikanen de namen gegeven van 250 tot 300 klanten die de Zwitserse bank gebruikten om belasting te ontduiken. UBS betaalt voor haar rol in de fraude bovendien een boete van 618 miljoen euro (780 miljoen dollar). UBS is met afschrijvingen van bijna 50 miljard dollar het grootste Europese slachtoffer van de kredietcrisis.

Het bankgeheim, dat Zwitserland tot een van de rijkste landen ter wereld heeft gemaakt, wankelt, zo stellen deskundigen. UBS heeft het bankgeheim immers niet met alle juridische middelen voor de rechter verdedigd. Analisten verwachten bovendien dat andere landen nu ook bij Zwitserse banken zullen aankloppen voor de gegevens van mensen die in die landen belasting ontduiken.

President Hans-Rudolf Merz van Zwitserland heeft echter laten weten dat het bankgeheim van het land niet ter discussie staat. „Het Bankgeheim, dames en heren, blijft intact”, stelde hij gisteren tijdens een persconferentie in Bern. (AP)

Breaking views: pagina 16