Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Nieuwe feiten rond de Schipholbrand. Een brandexpert trekt andere conclusies dan de onderzoeksraad voor Veiligheid. Bij de brand kwamen eind oktober 2005 elf mensen om het leven. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag Vandaag. Wat kost het om de aanleg van de Noord-Zuidmetrolijn in Amsterdam te stoppen en is dit een reële optie? Verder een gesprek met Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, over de recessie in Europa. Geschiedkundige Eric Mecking over de historische parallellen tussen de Grote Depressie en de huidige recessie. Ned.2, 22.15-22.55u.

sport

Sportjournaal. WK Bobsleeën in Lake Placid; eerste persconferentie van Guus Hiddink als interim-trainer van Chelsea en samenvatting Vitesse-Roda JC. Ned.3, 22.30-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Filmregisseur Martin Koolhoven en presentatrice Bridget Maasland kijken vooruit naar de Oscaruitreikingen. Muziek van The Kyteman, een 20-koppige hiphopband onder leiding van de trompettist Colin Bender. Matthijs van Nieuwkerks tafelheer is Jan Mulder. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Nieuwslezer Philips Freriks en zijn vrouw Lili Freriks vertellen over het boek dat zij samen hebben geschreven: Les Chats De Lili. Ned.1, 23.00-0.00u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten o.m. de comeback king van Hollywood en Oscarkandidaat, acteur Mickey Rourke en Will Young, winnaar van de eerste versie van Idols. Muziek van The Cure. BBC 1, 23.35-0.35u.

documentaire

Het uur van de wolf: Joaquin Sabina - 19 dagen en 500 nachten. Documentaire over dichter-zanger Joaquin Sabina (1947), een icoon voor generaties Spanjaarden en Zuid-Amerikanen. Zijn rauwe, intense en poëtische oeuvre is verwant aan dat van Tom Waits en Jacques Brel. Vele vrienden hebben de sleutel van zijn huis, waar aan drank, cocaïne en vrouwen nooit gebrek is. Tot Sabina na een hersenbloeding plotseling zijn sloten én zijn vrienden vervangt. Sabina vertelt over zijn inspiratie, zijn leven en over de grote ommekeer na ‘het ongeluk’. De achtergebleven vrienden bezingen in het decor van zijn vroegere appartement hun verloren vriendschap, hun onbezonnen jeugd en het genie van Sabina. Ned.2, 22.55-23.55u.

informatief

De leugen regeert. Discussieprogramma over de media. Beleggingsexpert Jaap van Duijn en journalist Michiel Bosgra discussiëren over de media die de economische crisis zouden versterken. Rampenzender Radio Rijnmond schoot volgens velen tekort bij de felle brand op een raffinaderij in Europoort vorige week. De visuele column van Francisco van Jole. In de mediaraad Frits Wester, politiek verslaggever van RTL Nieuws, en Arnold Karskens, oorlogsverslaggever. Ned.2, 21.20-22.00u.

Heerlijk Eerlijk Heertje. Raoul Heertje legt aan de hand van een eigen talkshow met blikken achter de schermen de onechtheid van televisie bloot. Zie ook www.heerlijkeerlijkheertje.nl. Ned.3, 21.55-22.30u.

Around the world in 80 faiths. Achtdelige serie over de rituelen van religieuze gemeenschappen. Afl. 8: Europe. In de laatste aflevering ontdekt dominee Peter Owen Jones een kolossale ondergrondse new-agetempel in Italië, sjamaans in Noorwegen en een boeddhistische republiek in Europa. Hij besteedt ook aandacht aan de donkere zijde van het geloof aan de hand van de tumultueuze geschiedenis van de religie in Europa en komt er tot zijn grote schrik achter dat zijn eigen geloof verantwoordelijk is voor intolerante, vervolging en dood. BBC 2, 22.00-23.00u.

PowNed. Blik achter de schermen bij de oprichting en de ledenwerfcampagne van PowNed, de nieuwe kandidaat voor de publieke omroep van de internetsite GeenStijl. Veronica, 22.30-23.00u.

Metropolis: De mooiste dag van je leven. Trouwrituelen uit alle culturen. Zie ook metropolistv.nl. Ned.3, 23.55-0.25u.

Amusement

’t Vrije Schaep (met de 5 Pooten). Sitcom die zich afspeelt op een camping aan zee. Afl. 7. De hartsvriendinnen Riek en de zwangere Greet ruziën zo fel over een tuinkabouter dat Greets vliezen breken. Een dokter is in geen velden of wegen te bekennen. Met de liedjes Amsterdams Parfum, Voor haar, en ’t Is weer voorbij die mooie zomer. Ned.1, 21.15-22.00u.