VN: Iran heeft nu genoeg uranium voor bom

Iran blijkt aanzienlijk meer uranium te hebben verrijkt dan het tot dusverre had bekendgemaakt. Teheran beschikt nu over 1.010 kilogram laagverrijkt uranium, een hoeveelheid die – mits verder bewerkt – voldoende is voor de productie van een atoomwapen.

Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde kwartaalrapportage over het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Inspecteurs van het IAEA ontdekten het extra uranium tijdens hun jaarlijkse bezoek aan de Iraanse uraniumverrijkingsinstallatie in Natanz. De door Iran opgegeven hoeveelheid verrijkt uranium lag ongeveer eenderde lager dan het cijfer van het IAEA.

Met de ruim duizend kilo uranium waar Iran nu over beschikt, kan twintig kilo splijtstof worden gemaakt – voldoende voor een kernbom. Om de splijtstof te produceren, zou Iran zijn verrijkingsinstallatie in Natanz moeten toerusten voor de productie van hoog- in plaats van laagverrijkt uranium, een proces dat volgens deskundigen maanden in beslag neemt en bovendien moeilijk geheim valt te houden. Voor zover bekend is er in Iran geen andere locatie voor uraniumverrijking.

Het IAEA maakte gisteren ook nieuwe cijfers bekend over de hoeveelheid centrifuges waarover Iran beschikt voor de verwerking van uranium tot nucleaire brandstof. In Iran staan nu 5.600 centrifuges, aldus het IAEA, maar het land gebruikt er maar 4.000. IAEA-directeur Mohamed ElBaradei verklaarde eerder deze week dat Teheran een „politieke beslissing” heeft genomen door niet de volledige verrijkingscapaciteit te benutten. ElBaradei doelde waarschijnlijk op het feit dat de Amerikaanse regering de mogelijkheid van een nieuw diplomatiek initiatief richting Iran bestudeert.