Vijf jaar geen uit-fans bij duels Ajax en Feyenoord

„Een doodsteek voor de echte supporters.” Zo noemt voorman Joop Verschuuren van de supportersclub Feyenoord het besluit om de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord de komende vijf jaar zonder supporters van de bezoekende club te spelen.

De burgemeesters Cohen (Amsterdam) en Aboutaleb (Rotterdam) en bestuurders van Ajax, Feyenoord en voetbalbond KNVB besloten woensdagavond tot deze maatregel. Aanleiding waren incidenten rond het duel van zondag – Ajax won in Amsterdam van Feyenoord met 2-0 – waarbij de politie dertig Ajaxfans aanhield. Supporters van Feyenoord hieven na afloop bij vertrek met de trein kwetsende spreekkoren aan.

„De rivaliteit hoort erbij”, meent Verschuuren. „Er wordt altijd wel iets geroepen. Maar in het stadion zelf hebben zeker de Feyenoordfans zich keurig gedragen. Het echte gedonder was op straat en werd uitgelokt door een handvol Ajaxsupporters.”

Voorzitter Daniel Dekker van de supportersclub van Ajax sluit zich in elk geval aan bij de conclusie dat rivaliteit er wel een beetje bij hoort. „Dat draagt bij aan de wedstrijdbeleving en is ook een wezenlijk onderdeel in de emotionele supporterswereld”, vindt hij. Bovendien wijst Dekker erop dat de ‘afkoelperiode’ vermoedelijk alleen maar olie op het vuur gooit. „De rust en de sfeer in het stadion is al een tijdje positief. Je kunt je afvragen of het geen problemen gaat opleveren als sommige supporters toch mogelijkheden gaan zoeken de wedstrijden bij te wonen.”

De beslissing volgt op de incidenten van afgelopen week, bij de duels van zowel de eerste elftallen als de beloftenteams. Ondanks eerdere waarschuwingen die de clubs en burgemeesters aan de aanhang hebben gegeven, is er blijvend sprake van misdragingen, geweldsincidenten en spreekkoren. Naar aanleiding van supportersrellen is in 2005 door de burgemeesters, clubs en KNVB destijds afgesproken dat als er zich bij volgende wedstrijden weer ongeregeldheden zouden voordoen dit ‘vijf-jarenregime’ van kracht zal worden. (ANP)