Steun voor verplichte olievoorraad beperkt

Brussel. Ondanks de recente gascrisis met Oekraïne voelen weinig EU-landen voor instelling van verplichte gas- en olievoorraden in eigen land. Dat bleek gisteren bij EU-beraad in Brussel, meldde minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA). Zelf is ze tegen verplichte binnenlandse voorraden. Ze vindt dat ”strijdig met de interne markt in Europa”. Landen hebben wel een verplichte eigen voorraad olie, maar laten die soms beheren over de grens, bijvoorbeeld in Nederland. Gas opslaan is volgens Van der Hoeven kostbaar. Ze ziet meer in onderlinge bijstand bij een gastekort in een bepaald land. Bij het EU-beraad klonken eveneens kritische geluiden over een plan om de olievoorraden in de EU elke week bekend te maken. Dit moet speculatie met de olieprijs voorkomen. ”Zo`n inventarisatie zorgt voor behoorlijk wat administratieve lasten”, aldus Van der Hoeven.