Selectie Theater & Dans

Garnalen verhalen

In vijftig korte scènes laat Hotel Modern het leven op Aarde zien, gespeeld door driehonderd dode garnalen. De garnalen worden in mini-filmsets gefilmd en vertoond op groot scherm in een live animatiefilm. Van crematie tot en met een geboorte, met een prachtige couveusekamer. Daarna volgt nog een bokswedstrijd, een duiveluitdrijving, een executie, een avond in een restaurant, twee zwervers op een vuilnisbelt, en een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch waar een lijk ter keuring wordt aangeboden. Tournee t/m 13 mei. Inl: www.hotelmodern.nl.

Toernee

Johan Simons en zijn gezelschap NTGent maken een toneelbewerking van Dekalog (1989), de tv-serie van Poolse cineast Krzysztof Kieslowski. De groep speelt de voorstelling in twee delen en in marathonversie. Iedere episode behandelt één van de tien geboden en portretteert tien gezinnen en stelletjes, in een grauwe flat in Warschau, die in crisissituatie voor morele keuzes komen te staan. Kieslowski’s filmreeks is nogal grauw en somber van toon, Simons’ versie is lichter en warmer. De verhalen blijven even herkenbaar, en van een verheven ontroering. Tournee t/m 11 april. Inl: www.ntgent.be.

Waterman

Hatty Waterman is een ontsnappingskunstenaar. Als de nazi’s in 1942 zijn joodse familie komen halen, laten ze hem achter, omdat hij niet op het lijstje staat. De rest van de oorlog weet hij steeds weer op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen. In de monoloog Waterman behandelt Helmert Woudenberg de shoah in Amsterdam. Hij gebruikt hiervoor een interview met de echte Wasserman, inmiddels 86 jaar, die tegenover Woudenbergs overgrootvader op het Waterlooplein woonde. Na Jezus en Fortuyn toont Woudenberg met Waterman zich opnieuw de grootmeester van het solotoneel. Tournee t/m 20 mei. Inl: www.grunfeld.nl.

Angels in America

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America, waarin schrijver Tony Kushner de aids-epidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Daarbij is het een wijs en mooi drama over eenzame mensen die steun en geborgenheid zoeken bij elkaar. T/m 22 febr Amsterdam, Stadsschouwburg. Inl 020-6242311 of www.toneelgroepamsterdam.nl

Lange dagreis naar de nacht

Het Nationale Toneel gaat op toernee met het familiedrama Long Day’s Journey Into Night van Eugene O’Neill. Regisseur Maaike van Langen bouwt de spanning in een sobere, melancholisch blauwe woonkamer zorgvuldig op. Hoe meer de familieleden elkaar aandoen, des te meer sympathie het publiek voor hen krijgt. Vooral Ariane Schluter als de moeder intrigeert: een lieflijk kostschoolmeisje en een bitch, een op morfine trippende slaapwandelaarster en een helderziende. Tournee t/m 2 mei. Inl 070-3181444 en www.nationaletoneel.nl.

Medea

Met een krachtige, fantasierijke versie van de Griekse tragedie Medea maakt regisseur Ola Mafaalani haar debuut bij het Noord Nederlands Toneel. Kindermoordenares, tovenares, liefdevolle moeder? De Medea van titelheldin Malou Gorter is het allemaal. Opvallend is de rol van een flamingodanser die hakkenroffelend de voorstelling begeleidt: hij is Medea’s broer, die ze doodde. T/m 31 jan Groningen, schouwburg. Tournee t/m 28 maart. Inl: www.nnt.nl