Selectie Muziek

Jacques Zoon

De fluitist Jacques Zoon, met zijn krachtige stralende toon de opvallendste musicus van het Koninklijk Concertgebouworkest tot hij naar de Verenigde Staten verhuisde, treedt op in het rechtstreeks op Radio 4 uitgezonden Zondagochtendconcert in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Bij het Valerius Ensemble speelt hij het Fluitkwartet KV 285 van Mozart, André Kerver is de solist in het Klarinetkwintet KV 581 van Mozart en verder Porgy and Bess-muziek van Gershwin. 22 febr 11u res 020 6718345

Die Kunst der Fuge

De Franse pianist Pierre-Laurent Aimard speelt in de ZaterdagMatinee Die Kunst der Fuge van Bach op een moderne piano. Vooraf zingen The Clerks de Missa prolationum van Johannes Ockeghem uit de tweede helft van de 15de eeuw. 21 febr 14u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345 (rechtstreeks op Radio 4)

Vadim Repin

De violist Vadim Repein speelt het Vioolconcert van Brahms bij het het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden. Na de pauze: de Eerste symfonie van Mahler. 27 febr 20u15 Vredenburg Leidsche Rijn Utrecht res 030 2314544 (live op Radio 4); 28 febr 20u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven res 040 2442020

Het vrije riet

Het Nieuw Ensemble en een aantal solisten spelen olv Wouter Padberg het programma ‘Het vrije riet’ met muziek voor instrumenten met een vrij of doorslaand riet: de sheng, de sho en de accordeon. Muziek van Tristan Keuris (Chamber Concerto), Sofia Goebaidoelina (De profundis), Mauricio Kagel (Tango Alemán), Roberto Gerhard (Concert for 8), Daniel Bjarnason (Five Chinese Poems), Toshio Hosokawa (Utsurohi) en Guo Wenjiing (Sound for Tibet). 21 febr 20u30 Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam res 020 7882000

Elle Bandita

Op het popfestival Noorderslag liet gitariste/zangeres maar bovenal rockster Elle Bandita vorige maand al zien dat ze ook zonder de band The Riplets haar mannetje staat. In De Melkweg doet ze die show nog eens over en presenteert ze tevens haar solodebuut, Queen of Fools. Een dag later staat ze in Rotown in Rotterdam. 25 febr., 20u30, Melkweg, Amsterdam. Info: www.melkweg.nl

Spinal & Steen

Steen is een rapper uit Utrecht die bekend staat om zijn rapteksten over de verheerlijking van alcohol, agressie, seksualiteit en drugs; Spinal maakt beats en schrijft rijms. Niet voor zachte zielen, wel voor liefhebbers van de zogenoemde ‘Kadaverrap’. 20 febr., 20u30, Watt, Rotterdam. Info: www.watt-rotterdam.nl

Pink

Turbulente Amerikaanse popster strijkt neer in de Rotterdamse Ahoy voor twee concerten. Ze maakte een handvol albums met meer dan twee handenvol hits, waaronder Stupid Girls en Sober. Pink staat bekend om haar controversiële uitspraken en haar opwindende optredens. 28 febr. en 1 maart, 20u, Ahoy, Rotterdam. Info: www.mojo.nl

Sepultura

Sepultura is natuurlijk al lang niet meer Sepultura, na het vertrekt van Max en Iggor Cavalera. Maar ondanks het veranderde gezicht speelt de Braziliaanse hardrockband nog altijd hard. Heel hard. 26 febr., 20u15, Effenaar, Eindhoven. Info: www.effenaar.nl

Dimitar Bodurov Trio

Op zijn cd Stamps from Bulgaria gebruikt Dimitar Bodurov authentieke opnames van Bulgaarse dorpszangers en - zangeressen als uitgangspunt voor fantasierijke Balkanjazz. 20 febr., 20u30, Bimhuis, Amsterdam. Info: www.bimhuis.nl