Selectie Film

Transsiberian

De route van de Transsiberië Express is 7865 kilometer lang en voert van Peking naar Moskou. De reis neemt een week in beslag en door van een van zijn hoofdrolspelers een treinfanaat te maken, kon regisseur Brad Anderson (The Machinist) informatie over deze beroemde treinreis in zijn scenario verwerken. Roy (Woody Harrelson), een sympathieke, maar wat schlemielige Amerikaan en zijn vrouw Jessie (Emily Mortimer) reizen terug naar Moskou. Ze waren in Peking om daar als goede christenen een kindertehuis te ondersteunen. Hun filantropie en christelijke waarden worden gedurende de lange treinreis echter flink op de proef gesteld, in een plot dat draait om een verdwenen partij drugs. Regie: Brad Anderson. Met: Woody Harrelson. In: 4 bioscopen.

Heaven’s Heart (Himlens hjärta)

De Zweedse film Heaven’s Heart begeeft zich gedurfd op het gebied van landgenoot Ingmar Bergmans Scènes uit een huwelijk (1973). In Heaven’s Heartstaan twee stellen centraal. Het zijn vrienden die vaak bij elkaar eten. Eén van hun dinergesprekken loopt uit de hand. Regisseur Simon Staho filmt de meeste van de gesprekken met de acteurs in close-ups. Hij houdt de achtergrond kleurloos en steriel, om zo de vergane passie en kleurloosheid van de huwelijken te accentueren. Regie: Simon Staho. In: Haags Filmhuis, Hoogt, Utrecht.

The Wrestler

Gescheiden en vervreemd van zijn volwassen dochter (Evan Rachel Wood), woont worstelaar Randy ‘The Ram’ Robinson, in een stacaravan. Schaars menselijk contact onderhoudt hij door nintendo te spelen met de buurjongen, en door zijn bezoekjes aan lapdanseres Cassidy (Marisa Tomei) in een stripclub. Zij speelt net als Ram een rol voor haar klanten, maar ze verkoopt ook haar enige en echte lichaam. Ze begrijpen elkaar. Net als hij wil gaan werken aan een come back, wordt hij geveld door een hartaanval. Regie: Darren Aronofsky. Met: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood. In: 26 bioscopen.

Slumdog Millionaire

gaat over de ongeletterde wees Jamal die als ‘chai wallah’ in een callcenter werkt. Hij dringt door tot de Indiase versie van Who Wants to be A Millionaire en beantwoordt tot verbazing van de neerbuigende quizmaster elke vraag correct. Bedrog, denkt men, de politie moet de waarheid maar uit hem martelen. Jamal vertelt hoe hij de antwoorden in de school van het leven leerde, en zo flashbacken we door zijn verleden in de sloppen. Het gaat om de liefde, zo blijkt. Regisseur Danny Boyle brengt het onwaarschijnlijk plot heel plausibel. In 32 bioscopen

Bolt

Naar Bolt werd met nieuwsgierigheid uitgekeken. De comeback van Disney’s zieltogende animatiestudio? Het hondje Bolt speelt de hoofdrol in een tv-serie: met superkrachten redt hij telkens het meisje Penny van de kwaadaardige dr. Calico. De studio laat Bolt in de waan dat hij echt een superhond is, tot hij in een postpakket voor New York belandt. Op de lange terugreis naar Hollywood leert Bolt met vallen en opstaan dat hij een gewone hond is, maar wel een held. Regie: Byron Howard, Chris Williams. In 109 bioscopen.