Selectie Buitenland

Parijs

Het Hotel des Monnaies toont een grote retrospectief van de ‘Michelangelo van de kitsch’, de provocerende Amerikaanse fotograaf David LaChapelle (1963), ontdekt door Andy Warhol. Zijn werk kan worden beschouwd als super Amerikaans: gladjes, met beeldmanipulatie door de computer en neopop. Tegelijkertijd stelt hij onze maatschappij aan de kaak zoals de oorlog, de perfectie en het ‘star system’. Er is geen beroemdheid die niet door hem gefotografeerd wil worden, want LaChapelle is hot, glitter en glamour. Honderd vijftig grote formaten in felle kleuren waaronder zijn series Plastic People, Holy War en het recente Deluge zijn nu te zien in Hotel des Monnaies. T/m 31 mei, monnaiedeparis.fr

Parijs

In het begin lijkt het toneel een carrousel. Vervolgens concentreert de aandacht zich op de eloquentie van Cyrano. De toeschouwer ontdekt dat Cyrano de Bergerac, de komedie van Edmond Rostand, geen saai toneelstuk is, maar een modebestendige lofrede vol passie. De half traditionele, half fantasierijke regie van Denis Podalydès en de kostuums van Christian Lacroix laten het stuk mooi tot zijn recht komen. Alleen de Boléro van Ravel verzwaart de taferelen onnodig. T/m 23 mrt in de Comédie-Française-salle Richelieu, www.comedie-francaise.fr

Coventry

De onvergelijkelijk fel gekleurde letters op spandoeken en houten planken van Bob en Roberta Smith zijn te zien in diverse galeries door de hele wereld. De leuzen, vol humor, gaan over kunst, politiek en popcultuur, over Groot-Brittannië en de wereld. Hijack Reality! is de laatste expositie van het span, bekend van uitspraken als „Bob en Roberta Smith geloven niet in ‘de kunstenaar’, maar in mensen die kunst maken”, en „kunst is net zo belangrijk als de politie-, krijgs- en rechterlijke macht”. Het team is een verzinsel van Patrick Brill. T/m 9 maart, Hijack Reality - The Mead Gallery, Warwick Arts Centre, University of Warwick, Coventry, 0044 2476 522589 & www.warwickartscentre.co.uk

Londen

Postmodernisme is passé, hoera voor het altermodernisme (Alternatief Modern)!, schreeuwt de Britse kunstwereld. Tate Britain ontsluiert de toekomst, of in ieder geval die van Nicolas Bourriaud. De populaire Europese curator is sinds 2007 bezig met deze tentoonstelling. Het nieuwe concept gaat over allerlei onderwerpen, maar vooral over globalisering, en bestaat dankzij het internet en nieuwsgierige kunstenaars die de hele wereld tot beschikking hebben. Bijeengebracht zijn o.a. Turnerprijs winnaar Simon Starling en ecokunstenaar Katie Paterson. T/m 26 april Altermodern: Tate Triennial 2009, Tate Britain, Millbank, SW1P, +44 20 7887 8888; tate.org.uk

Londen

De werken van de Ierse Gerard Byrne tonen acteurs die recente gebeurtenissen opnieuw overdoen. Zo hoopt de kunstenaar op ons eigen begrip over wat er gebeurde te veranderen. Byrne schijnt beïnvloed te zijn toen hij als kind in Noord-Ierland Sinn Féin leider Gerry Adams op tv zag, wiens stem was gedubd, met de bedoeling dat dit hem minder invloedrijk maakte. Dat gegeven fascineerde de kunstenaar sindsdien.

Een nieuwe film heet Een Oefening Met Vragen en Antwoorden en bevat filmmateriaal van acteurs die interviews met oorlogscriminelen voordragen. Er is ook een video-installatie getiteld Acteur Oefening Zonder Titel (In De Derde Persoon). T/m 21 maart Lisson Gallery, 52-54 Bell Street, Londen , +442077242739; www.lissongallery.com. Open: ma t/m vrij 10-18u, zat 11-17u