Plasterk bepleit internationale titels voor hbo'ers

Afgestudeerde hbo’ers mogen zich voortaan BAA (Bachelor of Applied Arts) of BASc (Bachelor of Applied Sciences) gaan noemen. Dat heeft minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) vandaag voorgesteld.

De minister stelt een commissie in om te onderzoeken of deze titels internationaal herkenbaar zijn en of ze voldoende te onderscheiden zijn van de universitaire titels BA (Bachelor of Arts) en BSc (Bachelor of Science).

Op dit moment mogen afgestudeerde hbo’ers zich tooien met de titel B (Bachelor), gevolgd door enkele letters die het vakgebied aanduiden. Zo zijn de titels BEng (Bachelor of Engineering), BEd (Bachelor of Education) en BJ (Bachelor of Journalism) in omloop.

Vooral Nederlandse studenten die in het buitenland gaan studeren en buitenlandse studenten in Nederland zouden last hebben van verwarring over de hbo-titels. Plasterk streeft een eenduidige titulatuur voor alle hbo’ers na.

De discussie over titulatuur in het hoger onderwijs is al gaande sinds 2002, toen het bachelor-mastersysteem werd ingevoerd. Universiteiten waren bang dat de titels voor hun afgestudeerden zouden worden overgenomen door hbo’ers, waardoor het onderscheid tussen academisch en niet-academisch zou verdwijnen. Hogescholen ageren juist tegen de momenteel gebruikte titulatuur voor hun afgestudeerden.

De door Plasterk voorgestelde hbo-titulatuur is internationaal gangbaar voor opleidingen die verwant zijn aan het Nederlandse hoger beroepsonderwijs – in Angelsaksische systemen doorgaans ‘vocational education’ genoemd. Wel zijn er diverse varianten in omloop. Zo kan een hbo-afgestudeerde in een technische opleiding een van de afkortingen B AS, BAS, B.AS., B.ASc. of B.App.Sc gaan gebruiken.

De HBO-raad, vereniging van hogescholen, wil alvorens een reactie te geven eerst afwachten wat de door Plasterk ingestelde commissie adviseert. Elk voorstel is bespreekbaar, zegt een woordvoerder, „zolang de titels maar internationaal herkenbaar zijn en onze afgestudeerden een goede positie op de arbeidsmarkt garanderen.”