Ontslagen conservator Rembrandt kan functie terugkrijgen

Het Rembrandthuis trekt het ontslag van conservator Bob van den Boogert in. Paulien Kruseman, oud-directeur van het Amsterdams Historisch Museum, is aangesteld om een oplossing te zoeken voor de interne problemen. Dat heeft Frank de Grave, voorzitter van de Raad van Toezicht, vanochtend bekendgemaakt. Van den Boogert aarzelt of terug wil naar het museum.

De kantonrechter in Amsterdam besloot dinsdag dat het museum de conservator een ontslagvergoeding van 200.000 euro moet betalen. Volgens de rechter heeft de directie „aangestuurd op een in wezen onnodig ontslag”. De rechter wees de ontslagaanvraag echter niet af, omdat de werkrelatie tussen inmiddels was verstoord.

Een dag voor de uitspraak werd bekend dat directeur Ed de Heer per 1 mei vertrekt. Hij lijdt aan de ziekte van Parkinson en kan niet meer werken. Zijn taken worden waargenomen door adjunct-directeur Michiel Kersten. Een sollicitatiecommissie buigt zich over een opvolger voor De Heer.

De conservator heeft steeds gesteld dat hij zijn baan terug wilde. In een eerste reactie zegt hij dat hij vindt dat de Raad van Toezicht heeft gefaald. „Ze ondernemen pas actie nu het veel geld dreigt te kosten. Ik heb geen vertrouwen meer in de raad.” Hij wil nog niet zeggen of hij het aanbod gebruikt.

Het Rembrandthuis moet een oplossing vinden voor de problemen met adjunct-directeur Kersten die volgens diverse betrokkenen niet goed functioneert.

Paulien Kruseman zal in de tweede helft van maart advies uitbrengen over het herstellen van de onderlinge werkverhoudingen. Ook bij externe relaties moet het vertrouwen worden hersteld. Stafleden van musea uit binnen- en buitenland betuigden de conservator na zijn ontslag hun steun.