Mythe Van Basten leeft voort in Italië

Doelpuntenmaker Kennedy Bakircioglü (links) viert de overwinning van Ajax op Fiorentina met zijn ploegmaten, ook trainer Marco van Basten is blij met de zege. Foto Reuters Ajax Amsterdam's Kennedy Bakircioglu (2nd L) celebrates with his team mates and his coach Marco Van Basten (L) after scoring against Fiorentina during their UEFA Cup soccer match at the A. Franchi stadium in Florence February 19, 2009. REUTERS/Tony Gentile (ITALY) REUTERS

Fiorentina 0 Ajax 1

Ruststand 0-0. 60. Bakircioglu. Scheidsrechter: Muniz Fernandez (Spa). Toeschouwers: 19.000.

De mythe van Marco van Basten leeft voort in Italië na de opmerkelijke zege van Ajax op Fiorentina. In Florence verlieten de Ajacieden door een erehaag van spelers van de tegenstander het veld. Hoewel bekritiseerd in Nederland dwingt ‘San Marco’, die als speler furore maakte bij AC Milan en in hetzelfde stadion twee keer scoorde bij een 7-3-overwinning, onder de Italianen nog steeds respect af. Ajax won door een treffer in de tweede helft van Kennedy Bakircioglu en heeft een goede kans volgende week de volgende ronde te bereiken van het UEFA-Cuptoernooi. Al zal Fiorentina niet elke keer zo vaak falen voor het doel als gisteravond.

Van Basten erkende voor de camera’s dat zijn ploeg geluk had gehad. Diverse keren kroop Ajax in de slotfase door het oog van de naald. „Ik hield er geen rekening mee dat we zouden winnen. De helft van het elftal dat de afgelopen tijd speelde, was er niet bij. Dat bevorderde de saamhorigheid. We hebben gegroepeerd gevoetbald. De afgelopen weken [waarin Ajax de titel waarschijnlijk verspeelde] hebben we een goede les geleerd. Het gaat in het voetbal om winnen, niet om persoonlijke roem.”

Vooraf had Ajax inderdaad weinig vertrouwen in de klus. De ploeg was al blij geweest met een gelijkspel tegen de nummer vier uit de Serie A. Dat pessimisme werd mede ingegeven door de afwezigheid van belangrijke pionnen. Jan Vertonghen, Gabri, Eyong Enoh en spits Dario Cvitanich waren door blessures niet inzetbaar. De laatste aankoop – Robbie Wielaert – was bovendien niet speelgerechtigd. Dat noopte Marco van Basten tot extra mutaties.

Stabiliteit in het elftal is al enige tijd ver te zoeken. Een dag voor het duel met Feyenoord, afgelopen zondag, besliste Van Basten dat Kennedy de rechtervleugel moest bezetten, hoewel de Zweed die week al twee wedstrijden met Jong Ajax in de benen had. Op de vleugels moest minder balverlies worden geleden, beargumenteerde Van Basten die ingreep. Jeffrey Sarpong, nog basisspeler tegen Vitesse, kwam hierdoor op de tribune.

Het is symptomatisch voor Van Basten dat hij zo te werk gaat. En hij komt er ook nog eerlijk voor uit. Want toen Van Basten na afloop van Ajax-Feyenoord een antwoord moest geven op de vraag of Kennedy weer naar de reservebank zou worden verbannen, zei hij: „Met mij kun je van alles verwachten.” Zelfs het besluit om de middenvelder ondanks een matig optreden tegen Feyenoord in te zetten tegen Fiorentina, bleek gisteren.

In Florence paste Van Basten de tactiek in vergelijking met het duel tegen Feyenoord niet eens aan. Geen twee spitsen in plaats van drie, waarop hij had gezinspeeld. Tegen Feyenoord wisselde Van Basten de nummer tien al in voor een middenvelder (Rasmus Lindgren) die met de punt naar achteren speelde. Dat deed Lindgren ook gisteravond – en hij was een van de beste Ajacieden.

Fiorentina heeft zich vanuit de vierde divisie opgewerkt na het faillissement in 2001. Trainer Cesare Prandelli zorgt voor een goede sfeer. De ploeg staat bekend om de snelle omschakeling van verdediging naar aanval. Dat was in de zeventiende minuut zichtbaar toen Riccardo Montolivo door de verdediging van Ajax heen brak en net over schoot. Aan de andere kant had doelman Sebastien Frey moeite met een schot van Suarez.

De wedstrijd kabbelde voort in de tweede helft tot Urby Emanuelson na een actie van Suarez en een pass van invaller Leonardo de bal voor de voeten van Bakircioglu schoof – die feilloos uithaalde. De bal ging via onderkant lat het doel in. In een impulsieve reactie wilde Bakircioglu aan de zijlijn Marco van Basten om de hals vliegen. Die wist zich geen houding te geven. Het bleef bij een high five. Juist Van Basten heeft eerder geoordeeld dat de oud-speler van FC Twente weg mag bij Ajax. Bakircioglu: „Dit was een speciaal doelpunt voor mij. Ik pas niet in de toekomstplannen van Ajax. Waarom ik dan toch op Van Basten afrende? Ach, kan gebeuren. Ik was dolblij.”