Mythe San Marco leeft voort

Dankzij een treffer van Kennedy won Ajax met 1-0.

Door een erehaag van Fiorentina-spelers verlieten de Ajacieden het veld.

Ajax heeft zichzelf gisteravond overtroffen door in Florence Fiorentina te verslaan (1-0). Daardoor heeft het team van trainer Marco van Basten goede vooruitzichten op het bereiken van de volgende ronde in de UEFA Cup. Hoewel bekritiseerd in Nederland leeft de mythe van ‘San Marco’ door dit resultaat voort in Italië. Door een erehaag van geïmponeerde Fiorentina-spelers verlieten de Ajacieden het veld.

Vooraf had Ajax niet heel veel vertrouwen in de klus. De ploeg was al blij geweest met een gelijkspel tegen de nummer vier uit de Serie A. Dat gematigde optimisme werd mede ingegeven door de afwezigheid van belangrijke pionnen. Jan Vertonghen, Gabri, Eyong Enoh en spits Dario Cvitanich waren door blessures niet inzetbaar. De laatste aankoop Robbie Wielaert was bovendien niet speelgerechtigd. Dat noopte Marco van Basten tot extra mutaties.

Stabiliteit in het elftal is toch al enige tijd ver te zoeken. Een dag voor het duel met Feyenoord besliste Van Basten dat Kennedy Bakircioglü de rechtervleugel moest bezetten, hoewel de Zweed die week al twee wedstrijden in Jong Ajax in de benen had. Op de vleugels moest minder balverlies worden geleden, beargumenteerde Van Basten die ingreep. Jeffrey Sarpong, nog basisspeler tegen Vitesse, kwam hierdoor op de tribune terecht.

Het is symptomatisch voor Van Basten dat hij zo te werk gaat. En hij komt er ook nog eerlijk voor uit. Want toen Van Basten na afloop van Ajax-Feyenoord een antwoord moest geven op de vraag of Kennedy mogelijk weer naar de reservebank zou worden verbannen, zei hij doodleuk: „Met mij kun je van alles verwachten.” Zelfs dat hij de rechtermiddenvelder ondanks een matig optreden tegen Feyenoord ook tegen Fiorentina weer inzette.

In Stadio Artemio Franchi, paste Van Basten de tactiek in vergelijking met het duel met Feyenoord nu eens niet aan. Geen twee spitsen in plaats van drie, waarop hij had gezinspeeld. Tegen Feyenoord had Van Basten de nummer tien al ingewisseld voor een middenvelder (Rasmus Lindgren) die met de punt naar achteren speelde.

Dat deed Lindgren ook gisteravond en hij was een van de beste Ajacieden. Fiorentina heeft zich vanuit de vierde divisie weer aardig opgewerkt na het faillissement in 2001. Trainer Cesare Prandelli zorgt al enkele jaren voor een gemoedelijke, Hiddink-achtige sfeer. De ploeg staat bekend om de snelle omschakeling van verdediging naar aanval. Dat was in de zeventiende minuut zichtbaar toen Riccardo Montolivo door de verdediging van Ajax heen brak en net over schoot. Aan de andere kant had doelman Sebastien Frey de grootste moeite met een schot van Suarez.

De wedstrijd kabbelde voort in de tweede helft tot Urby Emanuelson na een actie van Suarez de bal voor de voeten van Kennedy schoof die feilloos uit haalde. De bal ging over drie Fiorentina-verdedigers heen via onderkant lat in het doel. Daarna kreeg het team van Prandelli nog diverse kansen. Ajax kon nog slechts verdedigen maar hield stand.