Mugabe-bacchanaal gaat gewoon door

In Zimbabwe wordt morgen een team van VN-deskundigen verwacht dat de humanitaire crisis in het land gaat onderzoeken. Robert Mugabe heeft vermoedelijk geen tijd voor de experts – de president viert morgen zijn verjaardag.

Robert Mugabe wordt morgen vijfentachtig, en zoals ieder jaar wordt ook nu een extravagant feest georganiseerd voor ‘The old man’, zoals Mugabe wel bekendstaat. Crisis of geen crisis, in Zimbabwe circuleren boodschappenlijstjes die reppen van 2.000 flessen champagne, 500 flessen whisky, 4.000 porties kaviaar en 8.000 kreeften voor de genodigden. Waar of niet, zeker is dat het verjaardagsfeest overdadig belooft te worden.

Toch schijnt de organisatie van het jaarlijkse Mugabe-bacchanaal dit keer minder soepel te verlopen. Gebruikelijk is dat Mugabes partij Zanu-PF bedrijven en vermogende personen in Zimbabwe met vriendelijke klem verzoekt om geld te doneren. Zo slaagde de kliek rond Mugabe er vorig jaar in om meer dan een miljoen Amerikaanse dollars los te krijgen. Maar door de steeds verder verslechterende situatie raken steeds meer bedrijven en particulieren in Zimbabwe in de problemen. Volgens plaatselijke berichten zijn steeds minder Zimbabweanen bereid om Mugabes partijtje te betalen.

Zimbabwe heeft de hoogste inflatie ter wereld, meer dan 90 procent van de bevolking is werkloos, ruim drieduizend Zimbabweanen zijn gestorven aan de gevolgen van een cholera-epidemie.