Monument moet terug naar huis

Opeens was ’ie verdwenen. De enige, nog overgebleven, handmatige spoorwegboombediening van Nederland, naast een ongebruikte spoorlijn in de gemeente Veghel. In oktober ontdekte de gemeente dat het rijksmonument in het Spoorwegmuseum in Utrecht was beland. Prorail bleek de twee zwarte, ijzeren schijven met kabels te hebben geschonken aan het museum, nadat een discussie over revitalisering van het spoorlijntje eerder op niets was uitgelopen. Gisteren maakte wethouder Piet Hooiveld van de gemeente bekend het bedieningsmechaniek uit 1875 bij het museum terug te eisen.

Hoe heeft u de verdwijning ontdekt?

„De secretaris van onze monumentencommissie is erg gespitst op alle monumenten in Veghel. Hij zag het en toen is hij brieven gaan schrijven naar ProRail, eigenaar van de spoorwegboombediening. Toen bleek dat de meneer die het apparaat heeft weggehaald niet wist dat het om een rijksmonument ging.”

Waarom wilt u het nu terug?

„Het is zonder te vragen bij ons weggenomen. Bovendien: het is óns rijksmonument, we zijn er trots op. Het herinnert aan de technische ontwikkeling van het spoor en heeft veel waarde voor de, veelal oudere, spoorliefhebbers in onze gemeente.”

Maar kan een museum dan niet beter voor zoiets bijzonders zorgen dan u?

„Wij kunnen onze monumenten prima zelf onderhouden.”

Wat gaat u er dan mee doen?

„Terugzetten. We schroeven het mechaniek weer vast aan de betonnen sokkels waarop het stond. Leuk als toeristische attractie.”

En, al iets gehoord van het museum?

„Ik heb vernomen dat we het waarschijnlijk terugkrijgen.”

Freek Schravesande

    • Freek Schravesande