Lubbers is nu tegen kernwapens

In de jaren tachtig, toen honderdduizenden Nederlanders demonstreerden tegen de plaatsing van kruisraketten op Nederlandse bodem, was Ruud Lubbers premier en boeman van de vredesbeweging. Nu heeft hij als adviseur van IKV/Pax Christi meegeholpen aan een rapport dat oproept tot een kernwapenvrije wereld. En hij kwam naar de presentatie om zijn gelijk te halen. Lubbers herinnerde de belangstellenden, waaronder Kamerleden en activisten van het eerste uur, aan 26 oktober 1985. Toen ontving hij in de Houtrusthallen in Den Haag het volkspetitionnement tegen de plaatsing van kruisrakketen, ondertekend door 3,7 miljoen Nederlanders. „Ik keek toen tegen ruggen aan, terwijl juist ik een verlangen koesterde naar wapenbeheersing. Maar men geloofde mij niet.”

Het zit hem nog hoog. Hij had plaatsing laten afhangen van de bereidheid van de Russen om niet door te gaan met plaatsing van SS20-raketten. En juist staatsmannen die op die manier durfden te denken, hadden het einde van de wapenwedloop tussen Sovjet-Unie en Amerika bespoedigd. Mannen als Ronald Reagan. En hijzelf. „Maar zelden hoor ik: je had gelijk.”

Het huidige gebrek aan belangstelling voor het onderwerp verbaast hem. Dat is een reden waarom hij oproept, samen met de vredesbeweging, tot meer macht aan het IAEA, het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de VN. Het is voor Lubbers onbegrijpelijk dat de Kamer niet eist dat de kernwapens op Volkel niet direct worden opgeruimd. Dat zou de staatskas bovendien zo'n 16 miljoen euro besparen.