Lokkertje bij prik tegen kanker

Een aantal gemeentelijke gezondheidsdiensten (ggd’s) verloot i-pods om meisjes zo ver te krijgen dat ze zich laten inenten tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Dit blijkt uit de uitnodigingsbrief die tienduizenden 13- tot 16-jarige meisjes in Gelderland en Overijssel kregen deze week.

De afgelopen dagen hebben de ggd’s de eerste van alle 380.000 13- tot 16-jarige meisjes in het land uitgenodigd voor twee ‘prikrondes’ die hen moeten beschermen tegen baarmoederhalskanker. De derde en laatste prik volgt over een half jaar. Reden om i-pods te verloten, is dat het voor jonge meisjes „nogal een opgave is om drie keer naar ons toe te komen voor een prik”, legt de woordvoerder van de ggd Gelre-IJssel uit. De i-pod touch– waarmee men ondermeer draadloos kan internetten – is zo’n 250 euro waard. De i-pods worden niet vergoed door de fabrikant van het vaccin, Glaxo, aldus de woordvoerder.

Na alle 13- tot 16-jarige meisjes, volgen de twaalfjarigen in 2010. Bedoeling is dat meisjes ingeënt worden vóórdat ze seksueel actief worden omdat het HPV-virus zo wordt overgedragen.

Moeder Ingrid de Zwager in Gelderland vindt het lokkertje van een i-pod „zeer vreemd”, zegt ze. „Ik twijfel namelijk of mijn dochter van dertien dat vaccin moet halen omdat ik heb gelezen dat het schadelijk kan zijn. Ik weet ook niet of het wel beschermt tegen baarmoederhalskanker. En of dat niet op een andere manier kan. Ik ben niet op religieuze gronden tegen inentingen.” Haar dochter heeft ze uitgelegd dat „haar gezondheid belangrijker is dan een i-pod”. Het staat iedereen vrij om hun dochter níet te laten inenten, zegt de ggd Gelre-IJssel. Een andere moeder is boos dat de uitnodigingsbrief meldt dat de meisjes géén toestemming nodig hebben van hun ouders voor de prik.

    • Frederiek Weeda