Limburgse gedeputeerde Vrehen weg

De Limburgse gedeputeerde Herman Vrehen (financiën en economische zaken, CDA) is gistermiddag afgetreden na onthullingen over de verkoop van zijn woning in 2004.

Projectontwikkelaar Gerard van der Horst vertelde gisteren in deze krant dat hij destijds op verzoek van de Jongen Groep, een bouwonderneming uit Limburg waarmee hij al vaker zaken had gedaan, als „vriendendienst” het huis van Vrehen kocht. Dat stond al ruim een half jaar te koop. Van der Horst deed het pand later van de hand met 41.000 euro verlies. De ex-directeur van de Jongen Groep is betrokken bij diverse projecten van de provincie.

Vrehen ontkent vermenging van provinciale en persoonlijke belangen. Surrealisme ten top, noemde hij de ontstane situatie in een door hemzelf voorgelezen verklaring zonder verdere toelichting. „Mijn persoon, mijn integriteit en mijn privéleven staan ter discussie. Dit lijkt op een politiek gestuurd proces.”

Volgens de CDA’er is zijn vertrek „zeker geen bevestiging van het in de media van mij geschetste beeld”. Hij zei op te stappen in het belang van Limburg. „De rol die provinciale bestuurders in deze tijd van crisis moeten spelen vereist een onbelemmerd speelveld.”

De Limburgse commissaris van de koningin Léon Frissen omschreef het terugtreden van Vrehen in een schriftelijke verklaring als „kennelijk een onontkoombare stap” en prees de verdiensten van de bestuurder.

Frissen maakte gisteren bekend dat ook de verkoop van Vrehens huis zal worden bekeken in het al eerder aangekondigde integriteitsonderzoek naar de CDA’er. Aanleiding daarvoor was de ‘Sinterklaasaffaire’ in Echt-Susteren, waar wethouders illegaal subsidie verdeelden onder verenigingen. Vrehen was lid van een harmonie en bestuurslid van de organisatie van een carnavalsfeest. Beide clubs ontvingen geld.

Frissen liet gisteren ook weten dat CDA’er Wim Deetman, lid van de Raad van State en oud-minister, -Kamervoorzitter en -burgemeester, en de VVD’er Benk Korthals, oud-minister van Justitie en Defensie, het integriteitsonderzoek zullen uitvoeren. Managementadviesbureau Berenschot zorgt voor de ondersteuning. De verwachting is dat het onderzoek een aantal maanden zal duren.

Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft kennisgenomen van de feiten en zegt dat er op dit moment geen sprake is van een onderzoek tegen Vrehen.