Leger Mexico niet klaar met kartels

Het leger blijft ingezet worden tegen de machtige drugskartels in Mexico, ondanks recente protesten van burgers tegen de militaire operaties in hun woongebieden. Dat heeft de president Felipe Calderón gisteren gezegd tijdens de nationale feestdag ter ere van het leger.

Calderón verdedigde zijn besluit om 45.000 militairen op de kartels af te sturen. „Als we de rechtsstaat herstellen in de gebieden die kwetsbaar zijn voor de georganiseerde misdaad, en als de lokale autoriteiten in staat zijn deze plaag te bevechten, dan pas heeft het leger zijn missie voltooid.”

Deze week waren op verscheidene plekken in het land protesten tegen de legeroperaties. Burgers blokkeerden bruggen, autowegen en grensovergangen. Zowel civiele als de militaire autoriteiten stelden dat de drugskartels hun hiervoor betaalden. Mexico kent een traditie van politieke partijen die burgers betalen om te demonstreren. Calderón riep de Mexicanen gisteren op „achter de strijd van ons leger tegen een gemeenschappelijke vijand te blijven staan”.

Veel Mexicanen twijfelen echter aan Calderóns harde aanpak. Door de militaire druk zijn de kartels weliswaar gefragmenteerd geraakt, maar ze vechten nu openlijk om territoria en doorvoerroutes. Vorig jaar vielen ruim 6.000 doden bij de strijd van politie en leger tegen de bendes en vooral bij hun geweld onderling. Daarbij vallen ook steeds meer burgerslachtoffers.

De bendes infiltreren steeds dieper in allerlei sectoren van de samenleving en economie. Dagelijks zijn er onthullingen over hoge overheidsfunctionarissen en politici die zijn omgekocht. Woensdag stelde de Mexicaanse minister van Economie dat als de kartels niet worden aangepakt „de volgende president van de republiek een drugshandelaar zal zijn”. (AP)