IJselijk mooie suite

Brad Shepik Foto Guy Chuiton Chuiton, Guy

cd jazz

Brad Shepik:Human Activity Suite * * * *

Op het inlegvel staan vijf zwart-witportretten van ongeschoren mannen. Hun baarden van twee dagen wijzen niet op conspicuous leisure zoals bij George Michael en de modellen in modebladen, maar juist op hard werken zonder bad of bed. Dat ze toch een glimlach produceren moet te danken zijn aan tevredenheid over hun Human Activity.

Want al staat deze suite op naam van tokkelaar Brad Shepik, dat de cd zo overtuigend klinkt is ook te danken aan trompettist Ralph Alessi, toetsenspeler Gary Versace, bassist Drew Grass en drummer Tom Rainey. Allemaal jongens uit de buurt, dat wil zeggen downtown New York, waar iedereen met iedereen speelt. Dit laatste niet op ideologische gronden maar omdat het niet anders kan in hun impro-scene waarin altijd een financiële crisis heerst. Met een muzieklesje hier en een schnabbeltje daar hosselen ze de huur bij elkaar. Daarnaast maken ze hun eigen muziek en blijven baas van hun eigen winkeltje en zo behouden ze hun trots.

Brad Shepik zelf is een goed voorbeeld: hij speelde in een hele trits bandjes – van Pachora en Tiny Bell tot Circle Wide – en maakte daarnaast sinds 1997 zeven platen op eigen naam. Zijn Places you go uit 2007 waarop hij met Versace en Rainey een muzikaal terrein verkende dat reikte van blues tot aan Balinese gamelanmuziek, lijkt achteraf bezien een voorafje op deze nieuwe plaat die verder en ook dieper gaat.

Dat de vijf straight jazz kunnen spelen als het moet blijkt uit het middelsnelle Carbonic waarin Shepik opereert in een stijl die refereert aan wijlen gitarist Wes Montgomery. Veel indringender zijn echter de stukken waarin het gezelschap het verder weg zoekt: het drukke, superpolyfoon opgezette titelstuk en de suitedelen met vervreemdende instrumentatie. Zoals het ijselijk mooie Stir (Antartica) met Versace op goedkoop klinkend orgeltje, Current met Shepik op Turkse langhalsluit en Versace op accordeon en Waves (Asia) met Shepik als een soort verdwaalde Jimi Hendrix en Allessi als stand-in voor wijlen globetrotter Don Cherry.

Reizen doen deze musici om den brode veel, al is het zelden business class. Onder leiding van de prachtig bassende Drew Grass staan Alessi en Tom Rainey op 25 maart in het BIMhuis in Amsterdam, samen met saxofonist Tim Berne en pianist Craig Taborn.

Allemaal musici met een lege beurs, maar rijk aan frisse ideeën, net als Brad Shepik, geboren Shoeppach.

    • Frans van Leeuwen