Gelegenheidsduo maakt een spirituele roadtrip

cd pop Empire Of The Sun: Walking On A Dream (EMI)

cd pop

Empire Of The Sun: Walking On A Dream

(EMI)

Tussendoortjes, gelegenheidsprojecten, hobbyclubs: ze zijn de slagroom op de taart van de popmuziek. Het cartooncollectief Gorillaz overschaduwde het succes van Blur, de reguliere groep van Damon Albarn. In Last Shadow Puppets bundelden de zangers van Arctic Monkeys en The Rascals hun talenten. De nieuwste toevoeging aan dit rijtje is Empire Of The Sun, een Australisch gelegenheidsduo van zanger Luke Steele uit gitaargroep The Sleepy Jackson en danceproducer Nick Littlemore uit Pnau. Samen verenigen ze een grote liefde voor synthesizerpop met een hang naar de jaren tachtig, pulserende discoritmes en epische soundtrackmuziek.

Steele en Littlemore maakten het album Walking On A Dream in korte etappes tussen het werk met hun eigen bands, en komen met een verrassend coherent werkstuk. Empire Of The Sun ontleent geen directe inspiratie aan het gelijknamige boek van J.G. Ballard of de film van Spielberg, maar beweegt zich in een wereld van exotische fantasieën en magisch realisme. Videoclips namen ze op in Shanghai, Mexico en IJsland. De bandleden beschilderen hun gezichten en kleden zich in futuristische kostuums.

Empire Of The Sun wil ons meenemen op een ‘spirituele roadtrip’. Dat klinkt hoogdravender dan nodig, want Walking On A Dream is vooral een fijne popplaat. Met zijn geknepen, lijzige stem bestrijkt Luke Steele een scala aan sferen, van vette afrobeat tot luchtige huppeldeunen.

Ze zijn van alle markten thuis, en toch laat Walking On A Dream zich beluisteren als een samenhangende trip door een veelkleurig muzieklandschap. Gezien het succes dat Empire Of The Sun in Australië en elders op de wereld ten deel valt, zal het waarschijnlijk en hopelijk niet bij dit ene project blijven.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard