Fraude Stanford breidt zich steeds verder uit

ST. JOHN`S. Honderden verontruste rekeninghouders van de Stanford International Bank hebben vergeefse pogingen gedaan om hun saldo veilig te stellen. Bankeigenaar Allen Stanford wordt beschuldigd van miljardenfraude. In Mexico, Venezuela, Panama, Ecuador en op het Caraïbische eiland Antigua stonden woensdag al lange rijen wachtenden voor de bankvestigingen. Omdat de tegoeden zijn bevroren, krijgen rekeninghouders nul op het rekest. De Venezolaanse banktoezichthouder heeft gezegd lokale banken te steunen, nu mensen massaal hun geld van de rekening willen halen. Allen Stanford, een vermaard investeerder in het Caraïbisch gebied, zou gelogen hebben over 8 miljard dollar (6,3 miljard euro) aan obligaties. Daarnaast is de Stanford International bank vermoedelijk getroffen door de grote fraudezaak van Bernard Madoff. De FBI deed invallen bij Stanfords kantoor in Houston. Volgens tv-zender ABC News zou Stanford verdacht worden van het witwassen van drugsgeld. De Amerikaanse autoriteiten zijn de miljardair kwijt; volgens tv-zender CNBC zou hij geprobeerd hebben om met een privévliegtuig naar St. John`s op Antigua te vliegen. Het schandaal raakt Latijns-Amerika precies nu de kredietcrisis haar intrede doet op het continent.